Maag+big+gezond+houden
Nieuws
©

Maag big gezond houden

Al bij jonge biggen kan een begin van maagzweren ontstaan. Dat is te voorkomen met de toevoeging van de specifieke voedingstoffen van Darmfit aan speen- en biggenvoer. Dat laat onderzoek op proefbedrijf Laverdonk van Agrifirm Innovation Centre duidelijk zien.

Varkens kunnen last hebben van maagzweren. Bij een maagzweer is het beschermende slijmvlies op de binnenkant van de maag aangetast. Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan het ontstaan van een maagzweer, zoals stress door verplaatsing, temperatuurwisseling, lage voer- en wateropname en (te) fijn gemalen voer.

In het onderzoek op Laverdonk zijn twee groepen biggen vergeleken: de ene groep kreeg speen-en biggenvoer zonder Darmfit, de andere groep met Darmfit. De biggen kregen daarbij onbeperkt droogvoer. De eerste dagen kregen ze extra voer in een rond bakje. Op dag 20 en 35 na spenen zijn een aantal biggen opgeofferd om de maag nader te kunnen onderzoeken.

Bij de biggen met Darmfit in het voer was vrijwel geen verandering van het slijmvlies te zien. De maagscore was gemiddeld 0,5. Waarbij 0 helemaal geen aantasting aangeeft en score 5 een echte maagzweer is.
Bij de biggen zonder Darmfit was de gemiddelde score een 1,8. De hoogste score was een 3. Dat betekent dat er sprake is van vereelting van het maagslijmvlies. Dus op heel jonge leeftijd kan de aantasting van het darmslijmvlies al starten, maar is het wel te voorkomen met onder andere de juiste voeding.

Er waren ook verschillen in technische resultaten, maar de verschillen waren te klein om significant te zijn. Dat komt volgens nutritionist Jos Michels ook omdat de omstandigheden op het proefbedrijf goed zijn. “De uitval is heel laag en dan is een klein beetje minder niet significant. Onder praktijkomstandigheden, waar de situatie lang niet altijd ideaal is, zullen er wel verschillen optreden in de resultaten. Als de maag gezond blijft, is de eiwitvertering beter, blijven de biggen gezond en groeien ze harder.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer