50+gram+extra+met+zuur+water
Nieuws
©

50 gram extra met zuur water

De groei van vleesvarkens gaat met 50 gram per dag omhoog bij toevoeging van Selko-pH aan het drinkwater. Tegelijk verbetert de voederconversie blijkt uit een proef op vier praktijkbedrijven. De kosten van de zuurtoevoeging worden ruim terugverdiend.

De proef is uitgevoerd in samenwerking tussen Trouw Nutrition en Beukelaar Diervoeders. Bij vier varkenshouders werd de gekeken of het toevoegen van zuur de darmgezondheid van de varkens en daarmee de prestaties kon verbeteren. Selko-pH wordt vaak ingezet om de Salmonella-druk op een bedrijf te verbeteren, maar het idee was dat het ook heel positieve effecten heeft op de diergezondheid en prestaties.

Op een van de vier bedrijven zijn de technische resultaten exact vergeleken. Twee afdelingen met 300 vleesvarkens kregen drinkwater dat is aangezuurd met Selko-pH. De andere twee afdelingen kregen standaard drinkwater. Voor aanvang van de ronde was in beide gevallen het drinkwatersysteem grondig gereinigd.

Uit de proef blijkt dat de resultaten inderdaad flink zijn te verbeteren met het aanzuren van het drinkwater. De gemiddelde groei van de vleesvarkens stijgt van 783 naar 833 gram per dag. De voederconversie verbetert met 9 punten van 2,39 naar 2,30.

Het toevoegen van Selko-pH vergt wel een investering van de varkenshouder. Hij is per ronde ongeveer 1,70 euro kwijt aan de zuurtoevoeging. Dat verdient hij ruim terug. In deze proef werden de varkens op Selko-pH een stuk zwaarder afgeleverd. De opbrengst van de varkens was bijna vijf euro hoger. Na aftrek van de kosten was het positieve rendement 3,12 euro. Het voordeel van de betere voederconversie en hogere groei is daarmee niet helemaal uitgebuit. Het was mogelijk geweest de varkens eerder te leveren waardoor de voederconversie nog wat scherper kan, de voerkosten omlaag en de omzetsnelheid omhoog.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer