Precisievoeren+door+juiste+samenstelling
Nieuws
©

Precisievoeren door juiste samenstelling

Varkenshouders kunnen hun varkens precies op maat voeren als de samenstelling van het mengvoer klopt met de opgegeven waarden. Bij afname van de mengvoerbedrijven die deelnemen aan Voederwaarde.nl is dit volgens Schothorst Feed Research (SFR) inderdaad het geval.

De mengvoerbedrijven die zijn aangesloten bij VoederWaarde.nl laten hun proces en de afgeleverde mengvoeders controleren door SFR. Daarbij kijkt deze onderzoeksinstelling naar een aantal onderdelen Dat is bijvoorbeeld of de bedrijven bij het inrekenen van de grondstoffen de juiste voederwaarden hanteert. Dat wordt beoordeeld door de berekende waarden te vergelijken met de voederwaarde op basis van analyses. Verder kijkt SFR of de mengvoerbedrijven hun klanten via de afleverbonnen goed inlichten over de samenstellingen en voederwaardes van de mengvoeders. En vervolgens kijkt de onderzoeksinstelling of de gegevens op de afleverbon ook overeenkomen met de werkelijke samenstelling en voederwaarde.

Volgens Harry Vahl, voorzitter van het Controlebestuur blijkt uit het onderzoek van SFR dat de mengvoerbedrijven prima scoren. Gemiddeld over alle onderdelen halen ze een 9,7 (van de 10). Specifiek gekeken naar de voermonsters is de afwijking klein. Van alle genomen monsters mag maximaal vijf procent een afwijking tonen. Vorig jaar was die foutmarge maar 2,4 procent.”

Het is belangrijk dat de samenstelling van de geleverde mengvoeders goed klopt met de claim op papier. De varkenshouders kunnen hierdoor  hun varkens preciezer voeren op het gebied van energie, eiwitten en mineralen. Dat betekent dan bijvoorbeeld ook dat ze hun fosfaatuitstoot kunnen beperken.

VoederWaarde.nl is een vrijwillig systeem voor de controle op de voederwaarde van de mengvoeders. Het is een samenwerking van ABZ Diervoeding, AgruniekRijnvallei, CAVV ‘Zuid-Oost Salland’, CLV ‘De Samenwerking’, Coppens diervoeding, Vitelia Voeders en Voergroep Zuid. Deze bedrijven leveren 21 procent van de mengvoeders in Nederland.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer