Virtuele+integratie+in+concepten
Nieuws
©

Virtuele integratie in concepten

De toekomst van de varkenssector ligt in concepten. Door samen te gaan werken in de hele keten, een ‘virtuele integratie’,  is het mogelijk om in te spelen op de vraag van de diverse binnen- en buitenlandse markten en zo het goede Nederlandse product tot hogere waarde te brengen. Dat is een belangrijke conclusie van het symposium ‘Onze varkensketen’.

Het symposium van donderdag 6 april werd georganiseerd op initiatief van ForFarmers, POV, Rabobank, Topigs Norsvin en Vion. Op het symposium waren vertegenwoordigers uit de hele sector aanwezig van de varkenshouders, de handel, dierenartsen, accountants, bankwezen, slachterijen, vleesverwerking tot en met de grote retailers. Volgens Eric Gloudemans, key accountmanager van ForFarmers was dit de eerste keer dat al die schakels in de keten met elkaar om tafel zaten. “Heel belangrijk want de komende tijd moet er echt wat gebeuren om de toekomst van de sector veilig te stellen. Juist nu het voorspoedig loopt, is er reden om na te denken over kansen van de toekomst.”

Momenteel  kijken de meeste Nederlandse varkenshouders nog niet ver genoeg vooruit. Ze produceren niet voor de vraag van de consument, maar leveren hun varkens af en zien dan de volgende week wat ze hebben opgeleverd. “Dat kan en moet anders”, vindt Gloudemans. “We produceren hoogwaardige producten en worden tegelijk steeds afhankelijker van de wereldmarkt. De uitdaging is om te weten wat die verschillende markten willen. De slachterij kan dan met de afnemers afspraken maken over bijvoorbeeld de diergezondheid, dierenwelzijn en antibioticagebruik. Dat rechtvaardigt een hoge prijs die de varkenshouder ten goede komt. Het is dan wel belangrijk dat de varkenshouder in gesprek gaat met de slachterij en levert waar de markt om vraagt. Dan kan de hele keten efficiënter gaan werken.”

Uitkomst van het symposium is dat er behoefte is aan een ‘virtuele samenwerking’ in de keten. Dus een vergaande samenwerking in meerdere concepten tussen alle bedrijven in de keten. De bedrijven blijven daarbij dan wel zelfstandig (in tegenstelling tot een echte integratie waarbij de hele productie van boerenerf tot en met verwerking in één hand is). Deze oproep tot verdergaande samenwerking sluit goed aan bij de initiatieven waarmee de Coalitie Vitalistering Varkenshouderij momenteel bezig is.

Ook openheid en promotie van de sector en varkensvlees waren belangrijke items op het symposium. “Het is erg belangrijk om dat samen te doen”, stelt Gloudemans. “Gegevens over de varkens en de hele productiewijze in de keten moet je delen met de afnemers en iedereen moet zorgen dat ze zich altijd aan de regels houden. Dat kan bijvoorbeeld verder via zichtstallen voor de verschillende concepten, of misschien ook wel stallen met camera’s. Verder laten we graag zien dat varkensvlees gezond is, rijk aan vitaminen, mineralen, eiwitten en mager met gezonde vetten. Het is toepasbaar in veel gerechten en daardoor ook zo geschikt voor alle verschillende buitenlandse keukens en de grote variatie die we in Nederland al kennen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer