Hokdierhouders+bekennen+verkiezingskleur
Nieuws
©

Hokdierhouders bekennen verkiezingskleur

Het CDA is bij de aanstaande verkiezingen opnieuw de populairste partij in de agrarische sector. Voor intensieve veehouders geldt dat versterkt. Dat blijkt uit het 'Verkiezingsonderzoek land- en tuinbouw 2017' van AgriDirect in samenwerking met Nieuwe Oogst onder 600 boeren en tuinders.
45 procent van de varkens- en pluimveehouders geeft aan te gaan stemmen op het CDA. Dat is vergelijkbaar met 4 jaar geleden. De VVD boert flink teruguit en zakt van 36 procent bij de verkiezingen in 2012 naar verwachting 22 procent nu. Opvallend is de stijging van 12 naar 20 procent van intensieve veehouders die op de SGP gaan stemmen. De Partij voor de Dieren komt er bekaaid vanaf met nul stemmen onder veehouders en haalt slechts één stem op onder de 600 geïnterviewden.

Als agrariërs een voordracht mogen doen voor een volgende landbouwminister of -staatssecretaris, dan springen er drie namen bovenuit. Elbert Dijkgraaf (SGP), Jaco Geurts en Henk Bleker (beiden CDA) worden het meest genoemd. Vanuit de varkens- en pluimveesector mag de SGP de meeste stemmen verwachten.

Ondernemers in de intensieve veehouderij hebben een duidelijke voorkeur voor beleid dat is uitgestippeld door landbouwministers of staatssecretarissen van het CDA. Cees Veerman is nog altijd de meest geliefde landbouwvoorman sinds agrimarketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect is gestart met dit onderzoek. Hij krijgt van hokdierhouders een score van 7,3 en zit daarmee 0,3 boven het gemiddelde van agrarisch Nederland. Op de tweede plek (met een score 6,8) staat zijn CDA-partijgenoot Henk Bleker.

De twee meest recente makers van het landbouwbeleid zijn van PvdA-origine en behalen beiden een forse onvoldoende onder de intensieve veehouders. EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma scoort met een 4,2 nog net wat beter dan haar opvolger Martijn van Dam (3,6). Bij de eerste meting van Agridirect in 2002 kwam landbouwminister Laurens Jan Brinkhorst (D66) ook als ‘niet geliefd onder boeren’ uit de bus.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer