Overleg+over+POR+in+najaar
Nieuws
©

Overleg over POR in najaar

De beslissing over het al dan niet verlengen van de Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet (POR-regeling) valt pas dit najaar. Staatssecretaris Martijn van Dam kondigt aan dat hij dan in overleg zal gaan met de varkens- en pluimveesector.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij zijn tevreden over dit besluit. “Wel vinden we het voorbarig dat de staatssecretaris nu nogmaals heeft gezegd dat hij op dit moment geen ruimte ziet voor verlenging van de POR-regeling”, zeggen NVV-voorzitter Ingrid Jansen en Eric Douma, voorzitter LTO Varkenshouderij.

Van Dam kondigt het overleg aan nadat vorige week een motie van Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) door de Tweede Kamer was aangenomen. In de motie stelden ze dat de beëindiging van de POR-regeling niet mag worden meegenomen in het maatregelenpakket voor de fosfaatvermindering in 2017. De staatssecretaris moet nu over het al dan niet verlengen van de POR-regeling hierover volgens de Tweede Kamer besluiten in het kader van de evaluatie van de Meststoffenwet 2016.

De POR-regeling moet volgens NVV en LTO Varkenshouderij worden bezien in combinatie met het stelsel van dierrechten. De laatste POR-regeling van januari 2015 had een voorlopige einddatum van 31 december 2017 omdat er plannen waren om in 2018 het stelsel van dierrechten te laten vervallen. De POR-regeling zou dan ook vanaf dat moment overbodig zijn.

Varkens- en pluimveehouders die meedraaiden in de POR-regeling  moesten destijds bij de uitbreiding van hun bedrijf voor de helft van die uitbreiding dierrechten aan te kopen. Daartegenover werden ze verplicht alle mest van hun eigen bedrijf, ook van het bestaande bedrijf, te verwerken. Deze bedrijven hebben dan ook de mestverwerking van de grond getrokken.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer