Warmteafvoer+belangrijkste
Nieuws
©

Warmteafvoer belangrijkste

Voor gespeende biggen is een warme vloer bij opleg belangrijk. Zodra ze hard gaan groeien, vanaf een kilo of 16 tot 17, krijgen ze het te warm en is warmte afvoeren belangrijker, stelt Eric van Houtum, directeur van R&R-systems. Dat kan met de Comfortvloer (voor biggen of vleesvarkens) die samen met Proflex is ontwikkeld.

Voor gespeende biggen is een warme vloer bij opleg belangrijk. Zodra ze hard gaan groeien, vanaf een kilo of 16 tot 17, krijgen ze het te warm en is warmte afvoeren belangrijker, stelt Eric van Houtum, directeur van R&R-systems. Dat kan met de Comfortvloer (voor biggen of vleesvarkens) die samen met Proflex is ontwikkeld.

Bij zowel de aanvoer als de afvoer van warmte is het van belang om te zorgen voor een goede verdeling van de verwarming of koeling over de hele vloer. Met de Comfortvloer kan dat goed omdat in deze vloer lamellen zijn verwerkt. De waterinhoud van de vloer en de verdeling over de hele oppervlakte zijn hierdoor beter dan bij slangen. De vloer is door de lamellen drie tot vier keer sneller op temperatuur dan een vloer met slangen. Daardoor kan de temperatuur van het water lager. Dat levert volgens Van Houtum een besparing op van zo’n tien procent op de energiekosten. “Bovendien kun je besparen op de aanleg van de ruimteverwarming omdat de Comfortvloer aanzienlijk meer afgiftevermogen heeft. Al is dat wel afhankelijk van het ontwerp van de stal.”

Bij gezonde varkens is afkoeling nog belangrijker dan het voordeel bij de verwarming. Van Houtum: “Bij gespeende biggen moet je al beginnen met warmte afvoeren als ze een kilo of 16 tot 17 zijn. Daarbij kom je met slangen in de knel. De afdelingen worden steeds groter en we zien dat de verdeling van warmte niet optimaal is met slangen en het koelvermogen beperkt . Bij afdelingen van soms wel 35 tot 40 meter diep kun je met één afvoer- en aanvoerslang per afdeling niet genoeg  verwarmen en zeker geen warmte afvoeren.”

Bij vleesvarkens komt het probleem om warmte af te voeren bij een systeem met slangen nog eerder om de hoek kijken. “Bij vleesvarkens heb je veel warmte over, opwarmen is bijna niet meer nodig”, zegt Van Houtum. “Het overschot aan warmte dat je bij de vleesvarkens hebt, kun je met een  warmtepomp heel goed inzetten op een andere plek op je bedrijf. Kun je de warmte niet kwijt, dan moet je gaan koelen met grondwater. Zeker bij extreem warm weer. De koelkosten hiervan zijn minimaal omdat je slechts ‘enkele kiloWatts’ elektra nodig hebt om het koude grondwater te verpompen.”

Er zijn inmiddels zo’n 15 bedrijven met de Comfortvloer uitgerust, zowel bij biggen als vleesvarkens. Bij koelen en verwarmen met de Comfortvloer valt onder de EIA (Energie-investeringsaftrek). De investering in de Comfortvloer ligt ongeveer 20 euro vierkante meter hoger, dan bij een systeem met slangen. “Al vergelijk je dan appels met peren”, vindt Van Houtum. “Met een slangensysteem kun je niet koelen. Onze klanten weten inmiddels wat het positieve effect is op de dieren voor wat betreft groei en gezondheid. Hoeveel dat precies oplevert in euro’s is lastig uit te drukken. Maar het staat buiten kijf dat je de beperkte meerinvestering terugverdiend. Ook onderzoekers van de Universiteit van Wageningen pleiten voor koelen van de dieren omdat in de praktijk de temperatuur in afdelingen het grootste deel van het jaar te hoog ligt.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer