Vermarkten+hartstikke+moeilijk
Nieuws
©

Vermarkten hartstikke moeilijk

Het vermarkten van de meerwaarde van biggen uit kraamhokken met loslopende zeugen is hartstikke moeilijk. Dat zegt Koen Wouters, vorig jaar de winnaar van de wisselbokaal Hogere Varkensgezondheidszorg.

Het vermarkten van de meerwaarde van biggen uit kraamhokken met loslopende zeugen is hartstikke moeilijk. Dat zegt Koen Wouters, vorig jaar de winnaar van de innovatieprijs 'Varkens gezonder produceren' met bijbehorende wisselbeker.

Wouters kreeg de prijs voor het innovatieve concept waarbij de zeugen werpen in poliklinische kraamhokken. Enkele dagen daarna gaan ze naar zoogopfokhokken waarin de zeugen los lopen. Het winnen van de wisselbokaal zagen Koen en zijn vrouw Charlotte als een mooi schouderklopje voor al hun inspanningen. Koen: “Het leverde veel positieve publiciteit op, ook bij de burgers. Sommige mensen, zoals burgemeester en wethouders van Bergeijk, nodigden zichzelf uit voor een bezoek aan ons bedrijf. Wat dat betreft is het heel jammer dat we de wisselbeker weer in moeten leveren. We zouden die graag willen houden voor de positieve uitstraling.”

Technisch is het werken met zeugen met vrijloop nog moeilijk. De uitval met als oorzaak doodligger is hoger. Extra zeugenwelzijn is prachtig, maar het gaat ten koste van meer biggenlevens en drukt het rendement. Want voor zijn biggen beurt hij nog steeds geen extraatje voor zijn inspanningen. Koen: "Het lukt nog steeds niet een meerwaarde te krijgen voor mijn biggen uit vrijloop kraamhokken. Dat is wel gewenst gezien de extra investeringen en de hogere biggenuitval."

Hans Verhoeven van De Hoeve en mede-initiatiefnemer van Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV), in 2017 genomineerd voor die wisseltrofee met het KDV-initiatief gegarandeerd vlees van varkens die hun hele leven lang geen antibiotica hebben gehad, geeft aan dat hun keten ook al 20 jaar bestaat. "Het duurde ook jarenlang voordat wij wat extra's konden beuren voor ons onderscheidend milieuvriendelijk varkensvlees."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer