Verfrissende+wateridee%C3%ABn+opdoen
Blog
©

Verfrissende waterideeën opdoen

Begin 2017 volgde ik een cursus zwembadwaterbehandeling voor publiek toegankelijke baden. Soms is het goed om een uitstapje te maken buiten je gangbare werkterrein als expert in veedrinkwater. Zoiets kan nieuwe, verfrissende ideeën opleveren die met een beetje geluk ook toepasbaar kunnen zijn binnen je eigen werkzaamheden.
En ik moet zeggen: mijn verwachtingen zijn zeker waargemaakt. Bij zwemwaterkwaliteit gaat het er vooral om dat het water visueel op orde is en dat de waterhygiëne geborgd is. Dit bereiken zwembadbeheerders met een combinatie van technieken als filtratie, gedeeltelijke verversing van water en regeling op basis van pH en chloorgehalte.

Snel kwam naar voren dat bij het regelen van de zwemwaterbehandeling de mate van belasting van het water zwaar weegt. Bij grote bezoekersaantallen treedt er sneller vervuiling op en is er een hogere controlefrequentie nodig. In een saunawhirlpool met weinig inhoud, veel in-geoliede en zwetende bezoekers en een hoge omgevingstemperatuur zal de kwaliteit veel sneller achteruitgaan, dan in een groot wedstrijdbad waar over de dag verspreid een aantal vooraf gedouchte zwemmers hun baantjes komen trekken.

In de varkenshouderij is het niet anders. In een warme biggenafdeling met lage waterafname staat de waterkwaliteit snel onder druk. Als ook nog een toevoeging gedoseerd wordt en er extra bevuiling optreedt in de morsbakjes, dan is het risico op afname van de waterkwaliteit veel groter dan bij een zeugennippel waaruit dagelijks het 10-voudige aan water wordt afgenomen.

Naarmate de belasting van het drinksysteem zwaarder is, is de noodzaak tot aanvullend reinigen ook groter. Het effect van reiniging is zichtbaar te maken door visuele controle van het spoelwater en door microbiologisch wateronderzoek bij een laboratorium.

De uitslag van labonderzoek laat altijd een aantal dagen op zich wachten. Daarom wordt ook in de veehouderij steeds vaker gewerkt met meetapparatuur om ter plaatse inzicht te krijgen in de waterhygiëne. Dit kan bijvoorbeeld met ATP-meters, die een indruk geven van de waterhygiëne of met ORP-meting voor inzicht in de werkingskracht van bepaalde desinfectieproducten aan het uiteindelijke drinkpunt.

Bij het uitwisselen van ervaringen met mede-cursisten vielen de overeenkomsten tussen de zwembadwereld en de veehouderij mij op als het gaat om de borging van de waterkwaliteit. Zodra je zelf overtuigd bent van het belang hiervan, wordt alles makkelijker. Als je weet hoe je installatie werkt en als je goed onderhoud uitvoert, kom je minder snel voor verrassingen te staan. Bijhouden van meetgegevens en directe actie bij afwijkingen zorgen ervoor dat je nooit door de ondergrens voor waterkwaliteit zakt!

Joost Straathof
Eigenaar JSWater

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer