Biosecurity+aanscherpen+werpt+vruchten+af
Achtergrond
©

Biosecurity aanscherpen werpt vruchten af

Wilfred Bankers heeft de interne en externe biosecurity op zijn zeugenbedrijf nog eens goed onder de loep genomen. Aanleiding was een dip in de diergezondheid. Begin 2016 zorgden PRRS-uitbraken op zijn bedrijf met 1.200 DanAvl-zeugen voor meer verwerpers en er waren meer tomen van een mindere en wisselende kwaliteit. “De bedrijfsvoering liep niet soepel en ook de afzet van de biggen naar Duitsland verliep wat stroever. Ik was dat gedoe helemaal beu.”

Samen met de dierenarts, de handelaar en zijn medewerkers is medio 2016 een plan van aanpak opgezet. Gestructureerd werd met een vijf stappenaanpak gewerkt naar het beheersen van de risico’s. Met name de interne bedrijfshygiëne moest strikter. “Bloedonderzoek gaf inzicht in de PRRS-status. De voor problemen zorgende virussen bleken mutanten te zijn van de op zijn bedrijf voorkomende PRRS-stammen.” Gangen worden voortaan consequent schoongespoten en ontsmet na het verplaatsen van dieren. “Overal zijn waterslangen en is het ontsmettingsmiddel binnen handbereik. Het is snel gebeurd, ook na het laden van biggen en slachtzeugen. Daarnaast reinigen en ontsmetten we elke week alle losse materialen. Een moment verslappen mag niet.”

Daarnaast is het vaccinatieschema veranderd. Op advies van Boehringer Ingelheim worden de zeugen voortaan 3 tot 4 keer per jaar voor de voet weg gevaccineerd tegen PRRS.
Tijdens het vaccineren van biggen tegen PRRS op dag 17 wordt per toom een nieuwe naald gebruikt en vernieuwt de medewerker per kraamhok zijn plastic overschoenen. Hetzelfde hygiëneprotocol hanteert Bankers bij de vaccinaties tegen circo en mycoplasma op dag 24. “Het twee keer vaccineren van de biggen kost meer werk, maar de entingen apart van elkaar toedienen geeft een beter effect, dan die drie entingen op één dag combineren.”

De gestructureerde aanpak heeft na een half jaar al duidelijk effect. “Alle biggen testen nu PCR-negatief tegen PRRS in de kraamfase. In de biggenopfok is dat nog niet het geval, maar ik zie al wel dat de dieren gezonder zijn en harder groeien. Mijn doel, geen speenbiggen meer te hoeven verkopen, komt met de dag dichterbij. Met het Netporc-kwaliteitssysteem zijn we constant de bigkwaliteit aan het verbeteren.”

Bekijk ook de bedrijfsbeelden.

Meer leren over bio-security op uw bedrijf? Bezoek dan de Kennissessie Hygiëneprotocollen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer