Ook+varkenshouderij+verdient+stoppersregeling
Blog
©

Ook varkenshouderij verdient stoppersregeling

Langzaamaan komen meer details naar buiten over het fosfaatreductieplan. Begin deze maand werd al duidelijk dat de vergoeding voor stoppende melkveehouders is vastgesteld op 1200 euro per koe. Daar kwam afgelopen week het nieuws bij dat de stoppers voor een kalf 276 euro krijgen en voor een pink 636 euro. En welk nieuws had de staatssecretaris voor de varkenshouderij? Dat hij weigert de opheffing van de Regeling Ontheffing productierechten Meststoffenwet (POR) ongedaan te maken.

Met het opheffen van de POR treft hij varkensboeren en pluimveehouders. De extra fosfaatruimte die de regeling aan beide sectoren bood lijkt daarmee definitief van de baan. Daardoor moeten waarschijnlijk vele varkens en kippen verdwijnen uit ons land. Dit is een onbegrijpelijk besluit van de regering. Des te meer omdat de melkveehouderij wel een compensatieregeling krijgt, maar voor de varkenshouderij en pluimveehouderij niet.

Fosfaat is fosfaat, zeg ik dan. Het zou dan ook niets uit mogen maken welk type dier de fosfaat uitstoot.

Voor varkenshouders en pluimveehouders moet ook een gunstige stoppersregeling in het leven worden geroepen. Zo kan het niet langer. Na een lange periode met een zeer lage varkensprijs is het nu tijd om de sector lucht te geven. Bovendien ligt de aanleiding voor het fosfaatreductieplan niet bij de pluimveehouderij en de varkenshouderij.

Het is de hoogste tijd dat sectoren gelijkwaardig behandeld worden. Nu zijn er schotten tussen de landbouwsectoren onderling. Voor mij staat voorop: varkens, koeien, kippen, schapen, geiten en de akkerbouw zijn allemaal gelijk aan elkaar. Geen enkele sector zou een voorkeursbehandeling moeten krijgen.

In het verleden was er vaak kritiek op toenmalig Landbouwminister Brinkhorst die in een warme sanering doorvoerde in de varkenshouderij. Terugkijkend denk ik dat het een verstandig besluit was. Een besluit waar huidig staatssecretaris Van Dam een voorbeeld aan had kunnen nemen. De regeling van Brinkhorst was goed voor de sector èn voor het milieu. Veel varkenshouders kregen een redelijke vergoeding terwijl de fosfaatproductie verminderde.

Volgens de vijf grote agrarische accountantskantoren zouden zo'n 600 melkveehouders interesse hebben in de huidige stoppersregeling. Een dergelijke regeling zou ook in de varkenshouderij op steun kunnen rekenen, zeker door het weggevallen van de POR. Daarmee kan staatssecretaris Van Dam net als zijn Brinkhorst twee vliegen in een klap slaan.

Dus beste staatssecretaris, waar wacht u nog op?

Annie Schreijer-Pierik
Europarlementslid voor CDA

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer