Ogen+gericht+op+Duitsland
Nieuws
©

Ogen gericht op Duitsland

Voor wat betreft het al dan niet stoppen met castratie zijn alle ogen gericht op Duitsland. Dat bleek tijdens de vergadering van het Europese expertteam non-castratie.

In Duitsland is per 1 januari 2019 het onverdoofd castreren verboden. De Duitse overheid stelt dat er drie alternatieven beschikbaar zijn waaruit kan worden gekozen. Een aantal partijen stuurt aan op castreren onder verdoving. Althans voor alle varkens waarvan het vlees bestemd is voor export. Dat is ongeveer de helft van de varkens die in Duitsland worden geslacht. Vanwege deze Duitse opstelling kijkt bijvoorbeeld ook Denemarken naar het castreren onder verdoving. Dat is in dit land overigens nu al verplicht.

Het lijkt erop dat in Duitsland dan ongeveer 50 procent van de varkenshouders over zal gaan op verdoofd castreren. De tijd moet nog leren hoe verhouding tussen beren houden en immunovaccinatie dan zal gaan uitvallen.

Een probleem is nog dat er geen producten beschikbaar zijn voor pijnbestrijding die de varkenshouders in Duitsland zelf mogen toepassen. Ook zou er nog een beter middel voor het verdoven van varkens moeten komen. Isofluraan is momenteel het beste, maar dat heeft nadelen.

Ten aanzien van de detectie van berengeur is België een onderzoek gestart naar de ontwikkeling van een nieuwe snelle en goedkope methode op basis van massa-spectometrie. Eerste resultaten van deze methode worden in 2018 verwacht.

Twee nieuwe fabrikanten (Venco en Ceva) komen op de markt voor immunovaccins. Een partij heeft haar product november 2016 op de markt gebracht in Mexico. De andere partij lijkt zich te gaan richten op eenmalige toediening.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer