Krulstaarten+naar+Zweden
Nieuws
©

Krulstaarten naar Zweden

De tweede lading vleesvarkens met krulstaarten is inmiddels vertrokken van het bedrijf van Johnny Hogenkamp. Hij produceert ze samen met een aantal andere varkenshouders voor een concept van varkenshandelaar Schuttert en slachterij Tönnies. Het varkensvlees gaat naar Zweden.

De tweede lading vleesvarkens met krulstaarten is inmiddels vertrokken van het bedrijf van Johnny Hogenkamp. Hij produceert ze samen met een aantal andere varkenshouders voor een concept van varkenshandelaar Schuttert en slachterij Tönnies. Het varkensvlees gaat naar Zweden.

Ongeveer een derde deel van de vleesvarkens op het bedrijf van Hogenkamp draait mee in het project. Naast de eis dat de varkens krulstaarten hebben, mogen er in de vleesvarkensfase ook geen antibiotica zijn gebruikt. “We gaan zelf inmiddels een paar stappen verder”, zegt Hogenkamp. “We laten de varkens helemaal in tact. Dat wil zeggen niet couperen, niet castreren, geen antibiotica vanaf de geboorte, geen injecties. De biggen krijgen ook geen ijzerinjectie, maar in plaats daarvan tweemaal daags turf.”

In het project mogen de staarten van de varkens helemaal niet worden gecoupeerd. Er mag ook geen puntje van de staart af zijn. Daar wordt streng op gecontroleerd. Wil je met lange staarten werken dan moet je volgens Hogenkamp op de eerste plaats goed voeren. "Ongeveer 80 procent van het staartbijten heeft als oorzaak problemen door de voeding. Geschoonde granen zijn bijvoorbeeld een noodzaak. Mijn ervaring is dat je de beste kans van slagen hebt met brijvoer. Ook op de andere bedrijven die meedraaien in het project werken ze met brijvoer.”

Controle en nog eens controle, is de belangrijkste andere maatregel. Vooral bij de gespeende biggen kost dit meer tijd. Normaal komt een varkenshouder daar maar een keer per dag. Bij Hogenkamp loopt er voortdurend iemand rond. “Mijn ervaring is dat één op de 25 biggen voor problemen zorgt. Die moet je gelijk extra afleidingsmateriaal bieden. De juten zak is een goed middel.”

Als je goed controleert en tijdig ingrijpt lukt het om problemen te voorkomen. Hogenkamp: “Tot nu toe zijn er nog geen varkens uit de groep gehaald vanwege problemen door staartbijten.”

De premie voor de varkens met intacte staarten is 20 euro. Dat lijkt veel, maar is volgens Hogenkamp nodig om met name de extra arbeidskosten te vergoeden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer