Anoxia%2Dmethode+biedt+perspectief
Nieuws
©

Anoxia-methode biedt perspectief

Het doden van wrakke dieren met behulp van een stikstofgasschuim (anoxia-methode) is waarschijnlijk een goede optie voor toepassing door de varkenshouder. De methode wordt momenteel in Duitsland onderzocht. Bij pluimvee is al duidelijk dat deze methode werkt, volgens onderzoeker Marien Gerritzen van Wageningen Livestock Research.

Het euthanaseren van wrakke dieren met behulp van een stikstofgasschuim (anoxia-methode) is waarschijnlijk een goede optie voor toepassing door de varkenshouder. De methode wordt momenteel in Duitsland onderzocht. Bij pluimvee is al duidelijk dat deze methode werkt, volgens onderzoeker Marien Gerritzen van Wageningen Livestock Research.

Het euthanaseren van wrakke dieren op het varkensbedrijf is een dilemma. Officieel is momenteel de dodelijke injectie door de dierenarts toegestaan. Dat is erg duur en kan zorgen voor onnodig lijden bij de zieke of zwakke dieren die niet levensvatbaar zijn. Daarnaast mag bij jonge biggen het schietmasker (slagpen) worden toegepast met vervolgens verbloeden of een rietje in het schietgat. Dan is een apparaat nodig dat op luchtdruk werkt, anders moet de varkenshouder een wapenvergunning hebben. Voor dieren boven de 30 kilo is verdoven met een stroomstoot door de hersenen en daarna doden met een stroomstoot door het hart toegestaan. Ook dit zijn omslachtige en dure methoden.

Er is dan ook al enige tijd een zoektocht gaande naar andere methoden voor euthanasie van wrakke dieren. In Nederland is afgelopen tijd het niet-penetrerende schietmasker onderzocht. Daarbij gaat de pen van het schietmasker dus niet in het dier. Het masker werkt volgens Gerritzen goed bij biggen tot tien kilo.

Een andere optie voor varkens van alle gewichten is waarschijnlijk de gasschuimmethode met stikstofgas, die is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Anoxia. Anette van der Aa, dierenarts bij dit bedrijf, kreeg vorige week nog een prijs voor de beslisboom voor euthanasie, waarmee de veehouder een gefundeerde beslissing kan nemen of euthanasie nodig is.

Doden met stikstofgas (N2) of kooldioxide (CO2) is volgens Gerritzen een optie die goed werkt. “Dat is bij pluimvee al aangetoond. Toediening van het gas via schuim is daarbij mogelijk. Onderzoek bij pluimvee heeft laten zien dat de dieren geen last hebben van het schuim.”

Momenteel wordt de stikstofgasschuimmethode in Duitsland onderzocht bij biggen. De eerste resultaten lijken aan te geven dat het goed werkt.

Laatste stap die dan nog gezet moet worden is de wetgeving. Er zullen regels moeten komen waarin wordt geregeld in welke situaties de varkenshouder zelf zijn dieren mag euthanaseren en welke methoden daarbij dan toepasbaar zijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  2° / -2°
  90 %
 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
Meer weer