Geen+oplossing+castratie+zware+vleesvarkens
Nieuws
©

Geen oplossing castratie zware vleesvarkens

De Europese doelstelling om per 1 januari 2018 te stoppen met castreren van alle beren lijkt niet haalbaar. Voor zware vleesvarkens, met name bij de specifieke streekproducten, komt castratie onder verdoving eerder in aanmerking.

De Europese doelstelling om per 1 januari 2018 te stoppen met castreren van alle beren lijkt niet haalbaar. Voor zware vleesvarkens, met name bij de specifieke streekproducten, komt castratie onder verdoving eerder in aanmerking.

Er is een grootschalig onderzoek uitgevoerd onder de Europese lidstaten naar de huidige praktijk van castreren. Uit dit onderzoek door het Castrum Consortium blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende lidstaten met betrekking tot castratie. In een aantal landen worden vrijwel alleen beren gehouden (Spanje, Groot Brittannië) en in bijvoorbeeld Nederland is ongeveer de helft beren. In de meeste landen worden de beren nog wel gecastreerd. Dit gebeurt in een aantal landen onder verdoving, maar meestal nog onverdoofd. Uit het onderzoek blijkt dat castreren vaak nodig is om de export zeker te stellen.

Het onderzoek heeft vervolgens vooral gekeken naar de mogelijke effecten van het niet castreren op de traditionele producten. Die zijn vaak afkomstig van zwaardere vleesvarkens, waardoor de kans op berengeur groter is. Daarnaast heeft het onderzoek gekeken naar de mogelijkheden die er zijn voor verdoofd castreren en immunocastratie.

Bij de producenten van de traditionele producten is er veel weerstand tegen niet castreren. Ze zijn bevreesd voor de effecten van berengeur. Als  alternatief kiezen ze liefst voor verdoofd castreren. Immunocastratie zien de producenten niet zomaar als een haalbare optie. Het kan invloed hebben op de vleeskwaliteit en er zijn vraagtekens bij de acceptatie door de consument. Daarnaast kan het bij zware vleesvarkens weleens nodig zijn om ze drie  keer te vaccineren.

Verdoofd castreren lijkt de weg voor de traditionele  producten  van zware vleesvarkens. Daarbij is dan nog wel meer onderzoek nodig naar verdoven en pijnbestrijding blijkt uit het onderzoek. Niet alle methoden werken even goed. De combinatie  van verdoven met het gas isofluraan met pijnbestrijding lijkt de beste optie. Dat is echter geen goedkope methode en het is niet overal toegestaan dat de varkenshouder dit zelf uitvoert. Daarnaast is goede apparatuur nodig. Want als isofluraan vrijkomt, kan de varkenshouder er ook zelf door bedwelmd raken.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer