Mensenkennis

Het is alweer twee weken geleden dat we met ons hele team afreisden naar Eurotier in Hannover. Natuurlijk zijn al die innovaties en die prachtige stands geweldig. Maar het beursbezoek had nog een ander doel: elkaar als redactieteam beter leren kennen. Het huidige team werkt nog geen twee jaar met elkaar samen en natuurlijk hebben we af en toe onze ‘ontspannen’ momenten. Maar vaak is ook de waan van de dag leidend. Echt samen optrekken lukt dan niet.

Dus boekten we een woonhuis met 6 slaapkamers, zodat ieder zijn eigen plek had. Maar waar we ook samen konden ontbijten en avondeten en vooral: een biertje pakken na een drukke beursdag. Ik vond het best spannend, want ieder heeft toch zo z’n eigen gewoontes. Maar juist daardoor hebben we elkaar écht beter leren kennen.

Mensenkennis. Ik denk dat het een onderschat element is in onze sector. We werken heel hard aan het vergaren van kennis om beter te worden in ons vak. Technische kennis, om beter te presteren. Wij hebben daar met onze kennissessies het afgelopen jaar heel hard aan mee gedaan. Met succes, want voor komend jaar staat er weer een mooi vaktechnisch programma klaar.

Maar we vergeten vaak waar het échte rendement ligt: in de interactie tussen mensen. De smeerolie voor een goed lopende machine zijn wij zelf. Onlangs liet ik een Insights Discovery profiel opstellen. Een persoonlijkheidsprofiel op basis van een gevalideerde psychologische test.

Het resultaat was een boekwerkje over mij. Herkenbaar én confronterend. Ik zag waarom ik succesvol kan zijn, maar nog belangrijker: waar mijn valkuilen liggen. Als ik met die kennis terug kijk op afgelopen jaar kan ik vooral beter begrijpen waarom bepaalde stappen níet gewerkt hebben of slim waren. En daaruit lessen trekken voor de toekomst.

Ik vind het mooi om te zien dat er ook varkenshouders zijn die zich kwetsbaar durven opstellen. De training Mensenkennis wordt inmiddels wekelijks op een groot varkensbedrijf gegeven en het volgende heeft zich al aangediend.

Mensenkennis levert rendement op. En dat begint bij ‘de baas zelf’. Ik heb mijn profiel gedeeld met mijn eigen team. Durft u dat ook? Laten we dan ‘kennis maken’.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer