Denen+garanderen+vijf+jaar+8+cent+extra
Nieuws
©

Denen garanderen vijf jaar 8 cent extra

De Deense slachterij Danish Crown garandeert haar leden de komende vijf jaar 8 cent bovenop de Europese referentieprijs. De slachterij wil hiermee het aanbod van vleesvarkens en daarmee het rendement van de eigen slachterij veilig stellen.

De Deense slachterij Danish Crown garandeert haar leden de komende vijf jaar 8 cent bovenop de Europese referentieprijs. De slachterij wil hiermee het aanbod van vleesvarkens en daarmee het rendement van de eigen slachterij veilig stellen.

Vorige week heeft de Deense slachterij haar voornemen bekend gemaakt , woensdag aanstaande volgt de definitieve invulling van de regeling. Het eigen aanbod van vleesvarkens staat in Denemarken al jaren onder druk. Dat komt onder andere door de grote vraag naar biggen binnen Europa. Varkenshouders zijn daardoor overgeschakeld naar zeugen. Daarbij krimpt momenteel het aantal zeugen in Europa. Vandaar dat de Denen een verdere toename van de vraag naar biggen verwachten wat het aanbod in eigen land verder onder druk zet. Dit jaar exporteren de Denen al zo'n 13 miljoen biggen.

Daarnaast is er vanuit Duitsland een grote vraag naar vleesvarkens. Zeker toen de prijzen in Denemarken achterbleven bij die uit Duitsland heeft dit tot gevolg gehad dat Deense varkenshouders hun vleesvarkens levend exporteerden.

Om te zorgen dat er voldoende aanbod van vleesvarkens blijft, gaat Danish Crown nu dus vijf jaar lang 8 cent (60 DKK) bovenop de Europese referentieprijs betalen. Die referentieprijs is opgebouwd uit de Duitse, Spaanse, Franse en Nederlandse prijs voor een aandeel van respectievelijk 44, 28, 17 en 14 procent. De Denen kiezen hiervoor zodat grote schommelingen in de Duitse prijs, door bijvoorbeeld een grote verandering in de vraag of uitbraak van een dierziekte, geen nadelige invloed hebben op de uitbetaling in Denemarken.

De ISN, de Duitse belangenvereniging van varkenshouders, oppert dat Danish Crown de maatregel vooral neemt om de Duitse slachterijen onder prijsdruk te zetten, de Deense markt te versterken en zodoende mooi weer te spelen voor de eigen Deense varkenshouders.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer