Bewustzijn+stalbrandpreventie+gegroeid
Nieuws
©

Bewustzijn stalbrandpreventie gegroeid

Het samenwerkingsproject Actieplan stalbranden loopt ten einde in de huidige opzet. “Het in 2012 gestarte project maakt nu de eindbalans op”, zei Herman Litjens, omgevingsspecialist bij ZLTO. “In welke vorm en eventueel met welke nieuwe partners er een vervolg zal komen, wordt eind dit jaar duidelijk.” Dit vertelde Litjens tijdens een kennisbijeenkomst over stalbrandpreventie georganiseerd tijdens de LIV in Hardenberg.

Litjens gaf aan dat sinds de projectstart en nu geen dalende trend in het aantal stalbranden is te zien. “Bovendien leidt vrijwel elke brand tot landelijke media-aandacht en nieuwe Kamervragen. Dus elke brand is er één te veel.” In 2013 en 2014 lag dat aantal rond de 25 per jaar. In 2015 werd er een forse daling naar tien stuks geregistreerd door de landelijke brandweer. “Het zijn sterk wisselende resultaten, ook wat betreft het aantal dierlijke slachtoffers. Over 2016 kan de balans nog niet worden opgemaakt, maar het aantal stalbranden gaat weer richting dat van in de periode voor 2015. Helaas zijn er dit jaar een paar grote branden geweest.”

Wat volgens Litjens in die vier jaar wel prima is opgepakt, is het vergroten van de bewustwording over stalbranden en preventie bij veehouders. Alleen al vanuit LTO zijn er volgens hem meer dan 60 bijeenkomsten over dat thema belegd. Ook de vakpers heeft het goed opgepikt. “Er is veel aandacht voor preventie en het verlagen van het brandrisico, maar het kan altijd nog beter zoals bij de handhaving en het implementeren van innovaties. Boeren zijn met heel veel dingen bezig, en brandveiligheid staat niet altijd bovenaan op hun lijst van belangrijkste zaken. Maar ze proberen er wel rekening mee te houden.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer