InnoPig+onderzoekt+alle+effecten+huisvesting
Nieuws
©

InnoPig onderzoekt alle effecten huisvesting

Alle effecten van verschillende methoden van huisvesting gaat het Duitse project InnoPig onderzoeken. Dat wil dus zeggen de effecten op diergezondheid, gedrag, welzijn en technische en economische resultaten.

 

Alle effecten van verschillende methoden van huisvesting gaat het Duitse project InnoPig onderzoeken. Dat wil dus zeggen de effecten op diergezondheid, gedrag, welzijn en technische en economische resultaten.

In dit onderzoek worden meerdere huisvestingssystemen onderzocht. In de kraamfase gaat het om drie systemen: Groepshuisvesting van kraamzeugen, kraamzeugen in vrijloophokken en conventionele kraamhokken. Na spenen zijn er ook drie opties. Een deel van de biggen blijft in het kraamhok en gaat daarna naar de vleesvarkensstal. Een ander deel gaat direct naar een afdeling waar ze vanaf spenen tot en met het afleveren als vleesvarken blijven. De derde groep volgt de gebruikelijke weg naar een afdeling voor gespeende biggen en daarna naar de vleesvarkensstal.

Het onderzoek is opgezet omdat dierwelzijn steeds meer aandacht krijgt. Daarbij gaat het zowel om de bewegingsvrijheid van varkens in alle stadia als ook om het couperen van staarten.

Alle aspecten van de verschillende huisvestingssystemen zullen uitgebreid worden onderzocht, zodat niet alleen de gevolgen voor dierwelzijn, gezondheid duidelijk worden, maar ook de effecten op technische en economische resultaten. Het gaat in totaal om negen verschillende promotieonderzoeken. Het grootscheepse onderzoek wordt uitgevoerd op de proefbedrijven in Futterkamp (Sleeswijk-Holstein) en Wehnen (Nedersaksen).

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer