Van komkommer- naar karbonadetijd

Het getuigt van lef dat de belangenorganisaties de stap zetten naar één varkensgeluid. Ik kan aan de zijlijn staan en applaudisseren (of fluiten), maar ik steek liever de hand in eigen boezem. Want als onze sector te klein is voor allerlei belangenorganisaties, vind ik ook dat er teveel vakbladen zijn. Iedereen eet uit dezelfde ruif en in de survival of the fittest is de efficiëntie ver te zoeken.

Toen ik studeerde voor journalist, leerden we hoe we tijdens de ‘slappe’ zomermaanden nieuws konden maken. Komkommertijd; ik heb dat eigenlijk nooit begrepen. Als er geen nieuws is, is er geen nieuws. Het feit dat er geen nieuws is, betekent simpelweg dat de meeste mensen van hun welverdiende rust genieten. Dat je je als journalist dan zo nodig moet profileren met iets waarvoor je normaal je neus ophaalt, is mij een raadsel.

De zomermaanden zijn juist bij uitstek geschikt om je gedachten eens goed te ordenen. Nieuwe ideeën de ruimte te geven. In de varkenshouderij is dat blijkbaar goed gelukt. Want eindelijk lijkt de weg vrij naar één belangenbehartigingsorganisatie. Wat 4 jaar geleden is ingezet, komt nu rap dichterbij. LTO en NVV gaan concrete stappen zetten voor verbinding. In het kader van de efficiëntie, de kracht van het collectief en kostenbesparing.

Dat het nu toch echt gaat gebeuren, verdient alle lof. Dat het niet gemakkelijk is, is een feit. De achterban mort over eigen belangen, posities staan wellicht onder druk. Maar het belang van het grote geheel en behoud van een economische positie lijken de boventoon te voeren. Misschien is het de temperatuur die ons wat zuidelijke relaxedheid meegeeft en de bezwaren doet te verdampen.

Zelf zette ik vorig jaar tijdens de zomervakantie mijn gedachten over krachtenbundeling op een rij. Onze sector is té klein voor zoveel partijen die zich met kennis en vakinformatie bezig houden. Het resultaat was de samenwerking met VarkensNET en de Stichting KPV op het gebied van training in de varkenshouderij. Ondersteund door LTO Noord en de ZLTO. Een samenwerking die deze week de tweede fase ingaat, met het opstellen van de Kenniskalender 2017 met onze partners. Varkenshouders en bedrijfsleven die samen de koers uitzetten. Wat vorig jaar zomer begon als een gedachtenordening is nu de realiteit. En daar ben ik ontzettend trots op.

Maar het is niet genoeg. Het getuigt van lef dat de belangenorganisaties de stap zetten naar één varkensgeluid. Ik kan aan de zijlijn staan en applaudisseren (of fluiten), maar ik steek liever de hand in eigen boezem. Want als onze sector te klein is voor allerlei belangenorganisaties, vind ik ook dat er teveel vakbladen zijn. Iedereen eet uit dezelfde ruif en in de survival of the fittest is de efficiëntie ver te zoeken.

Dus daarom doe ik een oproep aan alle uitgevers die de varkenshouderij écht een warm hart toedragen. Wie gelooft in een kennisplatform waar het draait om kennis en waarde toevoegen in plaats van elkaar kapot concurreren om de laatste advertentie of de gunst van de aandeelhouder: Laten we eens bij elkaar gaan zitten.

Laten we een voorbeeld nemen aan organisaties die de ondernemers vertegenwoordigen waar we het voor doen. Dan besteden we déze rustige zomermaanden eens nuttig. En wordt komkommertijd misschien eindelijk karbonadetijd.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer