Is+de+varkenshouder+een+Ferrari%2Dcoureur%3F
Blog
©

Is de varkenshouder een Ferrari-coureur?

De zaal met zo'n 300 geïnteresseerden werd nauw bij de discussie tijdens onze Jaarbijeenkomst betrokken. Uit hun inbreng en die van Nederlandse en buitenlandse inleiders blijkt dat er heel verschillend naar de toekomst van de Nederlandse varkenshouderij gekeken wordt. Ik blijf met de vraag zitten of het aantrekkelijk is om de coureur van een Ferrari te worden.

Op 6 juni hadden we onze Jaarbijeenkomst in Burgers Zoo. Ik vind het altijd prachtig wat er gebeurt als je een stukje door de dierentuin en de Bush loopt. Je komt letterlijk even in een andere wereld. Dat kan helpen ruimte in je hoofd te maken. Als je genoeg ruimte in je hoofd hebt, kom je soms ook in een andere wereld.

Het is altijd weer spannend net voordat de avond begint, alle voorbereidingen zijn achter de rug. Zou het allemaal zo uitpakken als we bedacht hadden? Nu gaan er altijd dingen anders dan gedacht. Dat is niet erg, maar je wilt wel ongeveer 300 bezoekers een mooie avond geven. We hadden interessante sprekers als Eric van Loon, Peter Poortinga en ook onze collega Herman Krol.

Drie buitenlandse integraties, uit Brazilië, Italië en Spanje, maakten middels filmpjes duidelijk dat ook daar meerdere systemen van varkens houden bestaan. De sprekers van die integraties schetsten ieder een ander beeld. De Italiaan benadrukte dat de varkenshouder de specialist is. "Wij als integratie maken een top-Ferrari en de varkenshouder is de chauffeur daarvan." De Spaanse integratie vond de boer vooral belangrijk voor inbreng van kapitaal en vakmanschap. De Braziliaan ziet de integratie als een grote familie waarbij de boer belangrijk is voor kwaliteit en vakmanschap. Alle drie de integraties geven aan dat vakmanschap de toegevoegde waarde van de varkenshouder is en dat hij hiervoor beloond wordt.

Eric, Peter en Herman geven aan dat de situatie in het buitenland niet altijd vergelijkbaar is met die in Nederland. Elk maakte zijn statements. Peter Poortinga, die als directeur van Plukon succesvol is met concepten, prikkelde de zaal met het feit dat zeggen dat je goede kwaliteit hebt niet onderscheidend genoeg is. "Denk niet dat ze in andere landen geen kwaliteit kunnen maken." Zijn uitspraak dat als hij het voor het zeggen zou hebben in de Nederlandse varkenshouderij, hij als eerste de handel eruit zou gooien, leidde tot nogal wat geroezemoes.
Erik van Loon directeur van een 100% familiebedrijf wil met varkenshouders samenwerken en vindt openheid en transparantie belangrijk. Hij wil graag een eigen slachterij en wil dat Topigs Norsvin varkens fokt met een kleine kop, korte pootjes en een dikke kont.
Herman Krol is een varkenshouder met trots, noemt zichzelf een saldoboer en wil niet geketend worden.

De zaal werd nauw bij de discussie betrokken en heeft een mooie inbreng geleverd. Wel blijkt dat er heel verschillend naar de toekomst van de Nederlandse varkenshouderij gekeken wordt. Ik blijf met de vraag zitten of het aantrekkelijk is om de coureur van een Ferrari te worden.

John Lorist
Voorzitter coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer