Zijn+we+wel+zo+onderscheidend%3F
Blog
©

Zijn we wel zo onderscheidend?

Regelmatig wordt het Holland Varken in het actieplan Vitalisering Varkenshouderij genoemd. Ik vraag me af of dit varken werkelijk wel zo onderscheidend zal zijn van bijvoorbeeld het Spaanse of het Italiaanse varken? Oftewel: Alle hogere eisen voor milieu, dierenwelzijn en gezondheid zijn redelijk makkelijk te kopiëren naar andere landen. Hoe vlug volgen die dan en waar zit dan het onderscheidend vermogen?

Afgelopen maand was ik op vakantie in Spanje. Wat me daar opviel was het fanatisme voor wat betreft het scheiden van huisvuil. Iedere appartement, restaurant en hotel heeft verschillende kleuren vuilbakken voor plastic, glas, papier, restafval etc. En ook op gemeentelijk niveau zijn hier volop voorzieningen voor. Als ik dan zie hoe er met huisvuil wordt omgegaan in Nederland en de verschillen tussen de verschillende gemeentes, dan vraag ik me serieus af: Zijn wij inderdaad wel zo goed en onderscheidend als we denken? Op het gebied van huisvuil inzamelen mijn inziens in ieder geval niet.

Dit deed me denken aan het rapport over de vitalisering in de varkenshouderij, hierin worden allerlei scenario’s uiteengezet welke een positieve werking moeten hebben richting de markt. Zo wordt regelmatig het Holland Varken genoemd. Ik vraag me af of dit varken werkelijk wel zo onderscheidend zal zijn van bijvoorbeeld het Spaanse of het Italiaanse varken? Oftewel: Alle hogere eisen voor milieu, dierenwelzijn en gezondheid zijn redelijk makkelijk te kopiëren naar andere landen. Hoe vlug volgen die dan en waar zit dan het onderscheidend vermogen?

De ketengedachte onderschrijf ik van harte. Nederland is één van de weinige landen ter wereld waar nagenoeg iedere varkenshouder nog echt zelfstandig ondernemer is. In 1996 heb ik een half jaar onderzoek gedaan naar verticale integratie in de varkenshouderij in Noord-Amerika. Toen viel mij al op dat de grote integraties makkelijk kunnen schakelen naar gelang de wens van de consument verandert (pull-strategie). Ook op het gebied van gezondheid bijvoorbeeld 3-site production, all-in/all-out etc. hebben ze daar de voordelen al decennia lang tot waarde kunnen brengen. Een groot nadeel van dit systeem is dat veel varkenshouders een groot stuk van hun zelfstandigheid moeten inleveren. Hiervoor komt vaak stabiliteit terug.

Mijn inziens moeten we dus in Nederland nog een behoorlijke inhaalslag maken op het gebied van productieketens/verticale integratie. Andere landen zijn hier verder in. Om dus voorop te lopen, dienen we dubbel zo hard te gaan rennen!

Jan van der Heijden
Adviseur AEC Uden

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer