Russisch+invoerverbod+onwettig
Nieuws
©

Russisch invoerverbod onwettig

Ruim twee jaar nadat de EU de Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft gevraagd om uitspraak te doen over het Russisch invoerverbod voor levende varkens, vers varkensvlees en andere varkensproducten uit de EU ligt is er een uitspraak gedaan. Het door Rusland ingestelde verbod is door een WTO-panel onwettig verklaard.

Ruim twee jaar nadat de EU de Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft gevraagd om uitspraak te doen over het Russisch invoerverbod voor levende varkens, vers varkensvlees en andere varkensproducten uit de EU ligt er nu een uitspraak. Het door Rusland ingestelde verbod is door een WTO-panel onwettig verklaard in het kader van de internationale handelsregels.

Tegen het verslag van het WTO-panel kan binnen zestig dagen beroep worden ingesteld. Als binnen die termijn geen beroep wordt ingesteld, wordt het verslag aangenomen en zal Rusland de aanbeveling moeten nakomen.

De uitspraak is voor Rusland en alle andere WTO-leden een krachtig signaal dat zij de internationale normen moeten naleven. Met name tekent het WTO aan het beginsel van regionalisering: Handel met afzonderlijke gebieden van een land die als ziekte- of plagenvrij zijn erkend dient mogelijk te blijven, ook al is de gezondheidstoestand in de rest van het land ongunstig. Ook is het een vereiste dat een risicobeoordeling wordt uitgevoerd op basis van wetenschappelijke gegevens. Het panel onderstreept ook dat WTO-leden hun recht om voor zichzelf een passend niveau van gezondheidsbescherming vast te stellen en de invoer in overeenstemming daarmee te beperken op basis van gezondheidsoverwegingen, alleen kunnen uitoefenen wanneer dit volgens de WTO-voorschriften gebeurt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer