CBS+wil+doelmatiger+cijfers+verzamelen
Nieuws
©

CBS wil doelmatiger cijfers verzamelen

Het voordeel van een verplichting is dat CBS minder enquêtes de deur uit hoeft te doen. Cor Pierik: “Minder ondernemers zullen deel hoeven te nemen omdat we weten dat we op voldoende respons kunnen rekenen. Dat is doelmatiger voor de sector én voor ons. Individuele belangen tellen inderdaad wat minder, maar gelukkig duurt het invullen van de Decembertelling slechts 5 tot 10 minuten."

De EU legt lidstaten de verplichting op om bepaalde statistieken over de landbouw aan te leven. Een daarvan is de Decembertelling Varkensstapel die al vele jaren aan een groep geselecteerde varkenshouders werd toegestuurd. Omdat de vrijwillige respons terugliep, heeft het CBS dit onderzoek op de lijst gezet van de verplichte enquêtes. Als een ondernemer vergeet om die telling in te vullen, wordt eerst een herinnering gestuurd. Uiteindelijk kan er een dwangsom volgen. Dit is flink tegen het zere been van de NVV en LTO Varkenshouderij. Deze organisaties willen in gesprek met het CBS.

“Het invullen van een enquête is voor geen enkele ondernemer een favoriete bezigheid en ook zijn wij er absoluut niet op uit om zoveel mogelijk vragenlijsten bij hen neer te leggen”, zegt Cor Pierik van CBS. “Ik snap de houding wel, maar de overheid en de EU verplichten ons als onafhankelijke partij bepaalde gegevens aan te leveren. Daarom zijn er al verplichte enquêtes zoals de Landbouwtelling. Omdat de vrijwillige deelname aan onder andere de Decembertelling Varkensstapel door de jaren heen steeds minder respons opleverde, hebben we deze telling toegevoegd aan de lijst met verplichte onderzoeken. Juridisch is dat ook mogelijk volgens de CBS-wet.”

Het voordeel van een verplichting is dat CBS minder enquêtes de deur uit hoeft te doen. Pierik: “Minder ondernemers zullen deel hoeven te nemen omdat we weten dat we op voldoende respons kunnen rekenen. Dat is doelmatiger voor de sector én voor ons. Individuele belangen tellen inderdaad wat minder, maar gelukkig duurt het invullen van de Decembertelling slechts 5 tot 10 minuten. Daarna kunnen de ondernemers weer overgaan tot de orde van de dag.”

Een voordeel van de verplichting kan volgens Pierik ook zijn dat de Decembertelling Varkensstapel benut kan worden voor het vooraf invullen van de gecombineerde opgave. “Samen met Agriterra kijken of we of daar administratief voordeel voor ondernemers kunnen behalen.”

Volgens Pierik gaat het CBS haar werkwijze en haar reden om het verplichte erin te brengen toelichten. “Begin september gaat het CBS in gesprek met LTO en ook zal de NVV uitgenodigd worden.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer