Een+moment+van+rust
Blog
©

Een moment van rust

In de vakantieperiode draait het om het nemen van rust en om genieten. Eindelijk is die rust nu ook gegund aan de varkenshouderij. Na een lange periode van lage prijzen, lijkt de weg naar boven weer te zijn gevonden. Het plaatje is nog niet helemaal rooskleurig, maar er mag toch al gesproken worden van een verbetering.

In de vakantieperiode draait het om het nemen van rust en om genieten. Eindelijk is die rust nu ook gegund aan de varkenshouderij. Na een lange periode van lage prijzen, lijkt de weg naar boven weer te zijn gevonden. Het plaatje is nog niet helemaal rooskleurig, maar er mag toch al gesproken worden van een verbetering.

In mijn omgeving merk ik dat veel varkensboeren de vakantie gebruiken om eens goed na te denken over de toekomst van hun bedrijf. Sommigen overwegen om te stoppen, anderen denken na over uitbreiding terwijl er ook zijn die de overstap naar de biologische kant willen maken. Het zijn al met al belangrijke keuzes die meer dan ooit van belang zijn voor het vervolgtraject van de sector.

De vakantie roept ook herinneringen op aan de Russische boycot. Op 7 augustus was het twee jaar geleden dat de boycot van kracht werd. De handelsbeperkingen hebben een grote impact gehad.  Inmiddels zijn we een aantal crisispakketten verder, maar we moeten er voor blijven waken dat Europees crisisgeld door het kabinet daar wordt ingezet waar het voor bedoeld is.

Het crisisgeld zou niet alleen ten goede moeten komen aan mestverweking en de melkveehouderij. Alle getroffen sectoren zouden steun moeten krijgen. Dat is tot nu toe nog onvoldoende gebeurd. Na het zomerreces zal ik daar in de Landbouwcommissie wederom aandacht voor vragen.

Vanaf september zullen mijn collega’s van de Europese Volkspartij en ik weer volop het boerengeluid in Europa laten horen. Dat die rol in de politiek veel opofferingen met zich mee brengt, lijkt een vanzelfsprekendheid maar dat is het niet. Hoewel ik geen directeur van een groot bedrijf ben, zijn mijn collega’s en ik wel 24 uur per dag, 7 dagen per week bezig met ons werk.

Ook brengt de rol van politica soms minder leuke kanten met zich mee. Zo werd mijn auto het afgelopen jaar tot vier keer toe bekrast. Wie de beschadigingen heeft aangebracht en wat daarvoor de aanleiding was, blijft onduidelijk. Voor mij werd wel duidelijk dat ik mij in een veilige omgeving wil blijven inzetten voor de land- en tuinbouw. Daarom zal ik na de zomer vanaf een nieuwe locatie van start te gaan. En tegen die tijd hoort u uiteraard weer van mij.

Annie Schreijer Pierik
Europarlementarier

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer