Duitsers+halveren+inzet+van+antibiotica
Nieuws
©

Duitsers halveren inzet van antibiotica

De farmaceutische industrie heeft vorig jaar 837 ton antibiotica afgezet bij Duitse dierenartsen. In vergelijking met 2014 is daarmee een afname gerealiseerd van 401 ton actieve stof, oftewel: Een daling van 32 procent. Tussen 2011 en 2015 is het antibioticagebruik in de Duitse dierhouderij met ruim de helft afgenomen.

De farmaceutische industrie heeft vorig jaar 837 ton antibiotica afgezet bij Duitse dierenartsen. De twee grootste categorieën zijn penicillines met ongeveer 303 ton en de tetracyclines met circa 221 ton. Als derde volgen de polypeptide antibiotica waaronder colistine met 82 ton.
In vergelijking met 2014 is een afname gerealiseerd van 401 ton actieve stof, ofwel: Een daling van 32 procent. Tussen 2011 en 2015 zou het antibioticagebruik in de dierhouderij met ruim de helft zijn afgenomen. Dit zijn becijferingen van het Duitse Federaal Bureau voor consumentenbescherming en voedselveiligheid (BVL).

Opvallend is dat tussen 2011 en 2015 in Duitsland een toename in leveringsvolumes is waargenomen voor onder meer fluorchinolonen (+82 procent) en derde generatie cefalosporinen (+52 procent). Deze klassen van antibiotica worden door de World Health Organization (WHO) en de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) aangemerkt als werkzame bestanddelen van bijzonder belang voor de humane geneeskunde.

Volgens uitgesplitste cijfers van de QS antibioticamonitoring zou de intensieve veehouderij (varkens en pluimvee) in Duitsland vorig jaar ongeveer 20 procent minder antibiotica hebben ingezet. Ook zouden ze minder van kritische antibiotica ingezet hebben.

Dat meldt SUS.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer