Begeleiden+levert+leuk+zakcentje+op
Nieuws
©

Begeleiden levert leuk zakcentje op

Varkenshouders die afgelopen studiejaar stagiaires hebben ontvangen, hebben mogelijk recht op een bedrag uit de subsidieregeling praktijkleren. Maximaal 2700 euro kan in uw knip terecht komen, maar je moet er wel wat voor doen.

Om werkgevers te stimuleren praktijkleerplaatsen aan te bieden is de subsidieregeling Praktijkleren in het leven geroepen. Deze financiële ondersteuning vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zorgt ervoor dat leerlingen en studenten zich beter ontwikkelen op hun vakgebied. "Het leren op stagebedrijven is essentieel voor de varkenshouderij leerlingen", zegt Wim Vugteveen, veehouderijdocent bij Helicon Opleidingen. “In de praktijk kunnen ze dan de geleerde theorie uit de klas toepassen en ervaren. Voor de varkenshouder is het leuk, leerzaam en kan het een mooie mogelijkheid zijn om nieuw bekwaam personeel binnen te halen.”

Een voorwaarde voor het stagebedrijf is dat ondernemers bereid zijn om een student goed te willen begeleiden. Ook is het bezitten van een erkenningscode van een kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven een essentiële voorwaarde. Dat bewijst dat een bedrijf een erkend leerbedrijf is voor specifieke opleidingen. Deze code leerbedrijf is ook noodzakelijk bij het aanvragen van de subsidie. Of een bedrijf erkend is en wat de erkenningscode is, is na te kijken op stagemarkt.nl.

Vugteveen heeft binnen Helicon al een tijd ervaring met die subsidieregeling. "Het kan voor de varkenshouder een mooie zakcent opleveren. Om de gelden te beuren is het wel belangrijk dat de varkenshouders daadwerkelijk kunnen aantonen dat ze de leerling begeleid hebben. Dit brengt enige administratie met zich mee. Doe je dit niet secuur, dan ontvang je geen subsidie.”

Een stagebedrijf komt alleen in aanmerking voor de subsidie voor het deel van de periode waarin een student (BBL op MBO-niveau) is begeleid. Deze leerlingen werken vier dagen in de week mee op een stagebedrijf en gaan een dag in de week naar school. Stagebegeleiding van MBO-leerlingen die een voltijdopleiding volgen, komt niet in aanmerking voor die subsidie. Voor het begeleiden van HBO-leerlingen geldt dat de stagiair een duale of deeltijdopleiding moet volgen waarbij een praktijkdeel een verplicht onderdeel van de opleiding is.

Het zakcentje loopt op tot een maximum van 2.700 euro per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats per studiejaar. De subsidieaanvraag Praktijkleren is tot 15 september in te dienen over het afgelopen studiejaar (2015-2016) via RVO.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer