Vitalere+biggen+met+meer%2C+schoon+drachtvoer
Achtergrond
©

Vitalere biggen met meer, schoon drachtvoer

Vooral in de eerste vier weken van de dracht is Willem Nabuurs meer gaan voeren. Samen met de overstap naar Premium (schoon) voer leidt dat tot veel vitalere biggen.

Het voerschema is  gedurende de hele dracht verhoogd. In de eerste vier weken is de grootste stap gezet. Bij zowel de zeugen als de gelten is de voergift omhoog gegaan van 2,6 naar 3,1 kilo. Ook de voergift midden dracht is verhoogd met 0,2 kilo per dag naar 2,6 kilo en vanaf dag 80 ging de voergift nog licht  omhoog met 0,1 kilo naar 3,2 kilo per dag.

Die 27 kilo extra voer in de dracht heeft de bigvitaliteit flink verbeterd. Willem: “Nu gaat het echt goed. De tomen zijn veel uniformer, er zijn duidelijk minder niet levensvatbare biggen. Het gemiddelde geboortegewicht van de tomen nam toe met 250 gram per big.”

De vitalere tomen maakten het ook nodig om de voergift na werpen sneller op te voeren. Op de dag van de geboorte kwam er 0,4 kilo per dag bij en die plus zit op de curve totdat de zeugen  op dag 12 op 7,8  kilo uitkomen. “De vitale biggen drinken meer en vragen meer van de zeug”, zegt Willem. “Je  moet wel goed blijven opletten met de verhoging van de voergift, zeker bij de gelten.”

Aan het einde van de lactatie is de voergift verlaagd omdat bij een aantal zeugen de conditie wat té goed leek. Het maximum ging omlaag van 9 naar 7,8 in de laatste 10 dagen. Willem: “Dat lijkt nu toch wat te weinig, de voergift aan het einde gaat weer wat omhoog.”

De biggen hebben de eerste dagen voldoende aan de melk van de zeug. Vanaf dag 10 gaat Willem bijvoeren met Comfort 2. De laatste week schakelt hij over naar het speenvoer, zodat de biggen bij het spenen geen last hebben van een voeroverschakeling.

Bij spenen zijn de biggen duidelijk zwaarder en uniformer dan voorheen, al heeft Willem ze niet gewogen.  De uitval in het kraamhok is door de maatregelen wel met 2,5 procent gedaald.

Ook het aantal doodgeboren is gedaald naar 0,9. Dat komt deels door de aanpassing van het  voerschema, maar vooral ook door het  management rond de geboorte. Bij zeugen die de vorige worp veel doodgeboren biggen hadden, wordt nu sneller ingegrepen.

Bekijk hier de beeldreportage.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer