Hoge druk en broeikaseffect

Het is eindelijk zomers. Althans, op het moment van schrijven staan om negen uur ’s avonds de tuindeuren nog open. De zon schijnt weer, de vogels fluiten bij het ochtendgloren, alles bloeit en groeit en de barbecue wordt van stal gehaald. En de varkensprijzen stijgen.Onder invloed van een hogedrukgebied komt er beweging in de lucht. Het klaart op, de hoogste atmosfeer verandert. Tijdens de Jaarvergadering van Coöperatie Topigs op 6 juni merkte ik het echt. De Coöperatie boekte een verlies, maar de sfeer was niet drukkend. Er waaide een frisse wind over de gesprekstafel, er werd naar de vooruitzichten gekeken. Er was ruimte voor nieuwe ideeën en er werd gediscussieerd. Er is een klimaatverandering op komst.

In de week daarvoor ervoer ik nog het broeikaseffect. De positieve gevolgen daarvan, zo gezegd. Twee studenten van de HAS discussieerden met experts uit het bedrijfsleven (waaronder een aantal varkenshouders) over hun ‘wakkerligpunt’. In de ‘kas van de HAS’ bleek dat er mooie dingen gebeuren tijdens een wervelwind van mensen met ideeën. De broeikassessie was een nieuwe kiem binnen het project Proeftuin Varkenshouderij, waarin wij als Varkens.nl vruchtbare grond aanreiken om deze verder te laten groeien.

De voorspellingen zijn goed en toch neem ik mijn paraplu nog elke dag mee. Want niets zo veranderlijk als het weer. Een kleine verstoring in de atmosfeer, zorgt zomaar voor groots gedonder. De afgelopen weken hebben we niet voor niets kelders leeg gepompt en door straten gewaad. In de varkenshouderij zijn we er ook niet met een beetje zonneschijn. Hoe sterker de zon, hoe zwarter de schaduw. Dat is wel iets om rekening mee te houden.

Wat ik hoop is dat de vooruitzichten betrouwbaar zijn. Dat we echt toe gaan naar een klimaatverandering. Dat er een frisse wind gaat waaien, die zuurstof brengt voor nieuwe ideeën. Maar wat ik nog meer hoop, is dat we niet meteen van een zeeklimaat naar een landklimaat gaan. Zodat degenen die nog geen zon gezien hebben, de tijd krijgen om eraan gewend te raken. Onder lage druk, in dit geval.Janneke Janssens, Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
Meer weer