Meeliften op succes topboeren

“Iedere varkenshouder profiteert van de voereisen die topbedrijven aan ons stellen”, zegt John Nijhoff, teamleider Varkensvoeding bij C.A.V. Den Ham. “Elke nutritionele aanpassing nemen we een op een over in de betreffende voersoort die wij in onze fabriek produceren. Hierdoor houden we het productieproces en de inkoop van grondstoffen efficiënt. Bovendien vinden wij dat al onze coöperatieleden mogen meedelen in de vooruitgang op gebied van varkensvoeding.”

De regionaal opererende coöperatie is voornamelijk actief in Overijssel. Nijhoff spant zich met een team van vier vakmensen in om samen met leden varkenshouders het optimale technische en financiële rendement te realiseren. “Ondanks het leveren van voorspelbare voeders en korte lijnen is het in deze tijd lastig om dat voor elkaar te krijgen”, zegt hij. “Desondanks hebben we de afzet van varkensvoeders de afgelopen jaren met zo’n 10.000 ton zien stijgen. En is ruimte op onze productielocatie in Den Ham om de tonnages verder op te voeren.”

Een van de paradepaardjes van de voercoöperatie is het regionale concept ‘Het wroetvarken’. Bij alle deelnemende vleesvarkenshouders die Piétrains houden op strooisel is C.A.V. Den Ham de unieke voerleverancier. De wroetvarkens worden in de regio geslacht bij J. Gosschalk in Epe en wordt verkocht bij kwaliteitsslagers die allemaal boven de grote rivieren actief zijn.

In het verder ontwikkelen van dit innovatieve houderij-concept steekt Nijhoff de nodige tijd en energie. “Er wordt inmiddels gewerkt met een doorwroetprijs om de boeren een eerlijke prijs te kunnen betalen voor het diervriendelijker houden de varkens. Het concept slaat aan want er liggen inmiddels ook al wroetvarkens bij een bedrijf op Texel”, zegt hij. “Met dit regionaal initiatief kunnen we ons onderscheiden.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer