Voeren naar 37 biggen per zeug per jaar

In 2025 kunnen zeugen per jaar gemiddeld 37 biggen spenen. "Dat gaat alleen lukken als je in de kraamstal anders gaat voeren", stelt Edy Bouman, Technisch specialist zeugen en biggen bij ForFarmers.Bouman poneert die stelling bij de bijeenkomst ‘Kennisdeling Kraamstal Voeren’ van Coppens Constructie en Stalinrichting. “Juist in de kraamstal zal de voeding van de zeugen de moeten gaan veranderen. Maar ook in alle andere stadia moet de voeding goed zijn, te beginnen in de opfok.”

Omdat de zeugen steeds meer biggen krijgen, zullen ze ook steeds meer melk moeten produceren. Bouman: “Daarnaast zullen biggen bijgevoerd moeten worden met melk, pap en ander voer. Zeugenmelk is echter niet te vervangen: Het is het beste en goedkoopste voer voor de biggen.”

Probleem blijkt de voeropname van de zeugen in de kraamstal te zijn. "Met drie in plaats van twee keer per dag voeren stijgt de opname, maar niet voldoende. Verhogen van de energiewaarde in het voer heeft ook grenzen”, weet Bouman. “Zeugen nemen er lang niet altijd meer van op: Ze voelen zich mogelijk eerder verzadigd en laten het voer staan. Als dat gebeurt ben je nog verder van huis omdat het slecht lukt om de opname weer op peil te krijgen. Voer geleidelijker verstrekken is beter voor de vertering, de melkproductie stijgt en het conditieverlies van de zeug in de zoogperiode blijft beperkt tot circa 7 procent.”

Zeugenhouder Bert Pappot kent het probleem van een slechte vertering. “Bij drie keer daags voeren kan ik best 9 kilo voer in een zeug krijgen. Ze vreet het te snel op waardoor de mest te dun wordt. Dit is een teken dat ze het voer niet goed verteerd.”

Mede daarom is Pappot overgestapt op Kraamstal Voeren van Nedap en voert vier keer per dag. Tijdens de voerbeurten doseert dit systeem het voer geleidelijk. “Daardoor zijn de zeugen er een tijdje mee bezig en tussendoor drinken ze ook goed. De vertering van het voer is nu stukken beter.”

Het aantal gespeende biggen is gestegen van 12,8 naar 13,2 en de zeugen komen volgens Pappot beter in conditie uit de kraamstal. De zeugen vreten gemiddeld 200 kilo lactovoer vanaf werpen.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer