Brede aanpak vitale big

Een vitale big bij de geboorte is het halve werk. Op het Daavision symposium hoorden de aanwezigen dat een brede aanpak nodig is om dit bij de huidige grote tomen bereiken.

Een belangrijk punt is de voeding rondom het werpen. De overstap van dracht- naar lactovoer is groot, aldus Xandra Benthem de Grave van Schothorst Feed Research. Dat kost een paar dagen. Daarbij is het niet handig om al voor het werpen op lactovoer over te gaan. Dat voer heeft te veel energie en te weinig vezels. Het beste is en blijft een transitievoer gebruiken. Zeugenhouders stappen daar vaak weer vanaf omdat het vaak handwerk met zich meebrengt. Terwijl het meer levend geboren en vitalere biggen oplevert.

De processen die tot de geboorte leiden werden door Ilse Declerck van de Universiteit Gent goed uitgelegd. Het best is volgens haar niet ingrijpen in dit proces. Als het nodig is om wel geboorte-inductie toe te passed, dan moet het heel gericht verlopen. Ze liet zien welke middelen en momenten dan het beste zijn. Waarbij het noodzakelijk is om de normale draagtijd te kennen. Te vroeg of te laat induceren is namelijk nadelig voor bijvoorbeeld het aantal doodgeboren of slappe biggen.

Manon Houben, hoofd varkensgezondheid bij GD brak een lans voor extra aandacht voor zowel de zeug als de biggen rond de geboorte. Bij de zeug is extra aandacht voor de voeding en het opuieren noodzakelijk. Verloopt het goed, dan kunnen de biggen goed biest en melk drinken. Die biest is de levensredder van de biggen. Ze krijgen hier op de eerste plaats energie van en ten tweede is het essentieel voor hun weerstand.

Kraamverzorgende Senne van de Voort en zeugenhoudster Hanneke van den Corput sloten de bijeenkomst af. Ze vertelden over het bezoek aan de kraamstal en wat ze daar beiden van hebben geleerd. Rust, reinheid en regelmaat zijn bij biggen net zo belangrijk als bij baby’s, net als snel opdrogen en biest drinken.

Lees hier meer over bigvitaliteit.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer