Energieverbruik 20 tot 54 procent lager

Tussen 2005 en 2013 is het totale energieverbruik op alle varkensbedrijven in Nederland met 14 procent gedaald. In totaal verbruiken ze 5,1 PJ aan energie, terwijl het aantal varkens bijna 20 is toegenomen. Omgerekend betekent dit dat per geproduceerd varken 28 procent efficiënter met energie wordt dan in 2005. Het verbruik van aardgas per varken daalde in die periode met ongeveer de helft. Het verwarmen van varkensstallen bepaalt meer dan de helft van het energieverbruik. Door allerlei bedrijfsmaatregelen hebben varkensbedrijven de energie-efficiëntie verbeterd met gemiddeld 4 procent per jaar. Dit vermeldt het rapport ‘Opties voor energie-neutrale agrosectoren in 2025’ van het LEI Wageningen UR.

In 2013 bestaat 60 procent van het energieverbruik uit elektriciteit. Circa 10 procent komt uit energiebronnen als propaan en hout.
LEI-onderzoekers bekeken de ontwikkelingen op basis van het huidige beleid en de toepassing van nieuwe energiebesparende technieken op varkensbedrijven in 2025. Ze werkten een zeer gunstige variant uit (80 procent van de bedrijven pas veel besparingstechnieken toe zoals Warmte-Koude-Opslag en heeft zonnepanelen) en een minder vergaande. Die maatregelen vergen grote investeringen die mogelijk alleen bedrijfseconomisch rendabel zijn bij nieuwbouw of renovatie. En er moet een opvolger zijn om zo’n uitgaven verantwoord te kunnen doen.

Op basis van deze twee varianten, waarbij ook rekening gehouden wordt met de verwachte varkensstapel, zal het totale energieverbruik van de varkenshouderij in 2025 tussen 2,4 en 4,1 PJ liggen. De vermindering van het energieverbruik zal dus ergens uitkomen tussen 54 en 19 procent ten opzichte van het jaar 2013.
 

Lees hier het hele LEI-rapport.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer