‘Misschien ben ik wel een laatbloeier’

Met een MAS-opleiding en een eigen varkensbedrijf en dan aan de slag gaan als manager bij het Varkens Innovatie Centrum van de Wageningen Universiteit. Dat is sinds 1 januari de nieuwe werkelijkheid van Theo Duteweerd (1968) uit Mariënheem. Hij heeft de opdracht aangenomen om VIC Sterksel weer structuur te brengen én toekomstperspectief.

Iedereen kent Duteweerd als varkenshouder, bevlogen NVV-bestuurder en bestuurder bij de POV. Ook is hij vanaf het begin betrokken bij Eén varkensgeluid. Een man met passie voor de varkenshouderij. “Ik vertoefde als lid van het dagelijks bestuur van de NVV in een wereldje met veel hoog opgeleide mensen. Ik moest overleggen en samenwerken met mensen die de landbouwuniversiteit hebben afgerond, terwijl ik nu op mijn 47e voor Wageningen Universiteit ga werken. Misschien ben ik wel een laatbloeier.”

Duteweerd is een ondernemer met een heldere visie, een ‘open mind’ en iemand die beslissingen durft te nemen. “Ik probeer altijd periodes van vijf jaar vooruit te kijken. Wat wordt dan mijn plan en daar tref ik dan voorbereidingen voor.” Belangrijke beslissingen die invloed hebben op zijn carrière neemt hij om de vijf jaar:

2015: NVV-team staat en de POV draait, dus greep Theo de kans aan om manager bij VIC Sterksel te worden;
2010: Theo saneert zijn zeugenbedrijf om zijn handen vrij te krijgen, mede voor het toetreden tot het dagelijks bestuur van de NVV; 2005: bestuursverantwoordelijkheid als NVV-voorzitter van de regio Salland;
2002: Theo is noodgedwongen weer overgeschakeld van de Scharrelvarkenshouderij op het gangbaar houden van zeugen en vleesvarkens op twee locaties;
1999: beëindiging maatschap met ouders en verder met het houden van scharrelvarkens.
1990: Theo gaat in maatschap met zijn ouders en legt zich helemaal toe op het ontwikkelen van het bedrijf van 200 naar 300 zeugen en vleesvarkens;
1986: Na de opleidingen MAS en middelbaar kader in Almelo ging Theo thuis aan de slag met zeugen en parttime in dienst bij Molenaars Fokbedrijf in Markelo.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer