Boerenslimme kunstzeug

De Lax Disco Box is een kunstzeug, ontwikkeld en bedacht door zeugenhouder Johannes Lax uit Geldern (D). Hij zocht een eenvoudige oplossing waarbij er geen ingewikkelde techniek nodig is om kunstmelk te verstrekken.

De zeugenhouder toonde de kunstzeug tijdens de Agri-Dagen in Ravels. De kunstzeug is een omgebouwde 1.000 liter IBC-container. Halverwege de container zit een kunststofroostervloer. Daarboven twee warmtelampen. Een van de warmtelampen staat altijd aan. Een thermostaat regelt de tweede warmtelamp. De Lax Disco Box, heet zo omdat het door de rode warmtelampen en de groene roostervloer een beetje op een disco lijkt.

Hart van zijn systeem is een storingsvrije toediening van de kunstmelk. Lax: “ik wilde geen system met allemaal slangen, pompen en ventielen. Dat is gevoelig voor storingen en vervuiling.” Hij gebruikt daarom een kleine rvs-trog die van buitenaf in de container steekt. Aan de buitenkant hangt een 10-liter container voor de kunstmelk. Een kraan met een ventiel zorgt dat er altijd een laagje kunstmelk in het trogje staat. Twee keer per dag vult Lax dan de container met kunstmelk, naar behoefte van de biggen. De biggen komen in de kunstzeug als ze 5 tot 6 dagen oud zijn. Lax haalt dan een complete zware toom bij een zeug weg, zodat die zeug pleegzeug kan zijn voor de lichtere biggen. Dat is nodig omdat zijn zeugen gemiddeld 15 levend biggen werpen.

Na een dag of vijf in de kunstzeug zitten de biggen vaak al op de maximale 20 liter opname per dag. Daarnaast krijgen ze vast voer. De gemiddelde groei ligt op 200 gram per dag. Met de nieuw ontwikkelde kunstmelk zal het nog wat meer worden, verwacht Lax. Bij spenen zijn de biggen net zo zwaar als de biggen bij de zeug. Na spenen gaan ze wel veel gemakkelijker vreten.

De Box is geheel stand-alone te gebruiken. De deksel zit dicht en daardoor kan de Box eventueel ook buiten staan. Een zeugenhouder kan met één Box beginnen en er dan naar behoefte meer bijkopen. Lax zelf heeft er nu 11 in gebruik. De Box is met een palletdrager te verplaatsen. Reinigen kan daardoor bijvoorbeeld ook buiten. Via een kraan aan de onderzijde is de mest af te laten. De Lax Disco Box is te koop via de GFS-topshop voor 863 euro per stuk.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer