Eetgedrag automatisch volgen effectief

Door het eetgedrag van varkens automatisch te volgen, zijn varkens met problemen en ziekte op te sporen. Onderzoek door Jarissa Maselyne (ILVO en KU-Leuven) laat dat zien.

In dit onderzoek kregen de varkens een oornummer met RFID-chip. Met behulp van een antenne aan de voerbak en bij de drinknippel waren ze hiermee individueel herkenbaar. Tijdens het eten of drinken viel de verbinding tussen transponder en antenne geregeld enkele seconden onderbroken. Toch bleek het goed mogelijk om het aantal bezoeken en de duur van het bezoek vast te leggen. Op basis hiervan is een goed beeld te krijgen van het eet- en drinkgedrag.

Vervolgens heeft Maselyne vier waarschuwingssystemen ontwikkeld die veranderingen in het eetgedrag moeten opsporen. Voor het drinkgedrag moet deze ontwikkeling nog gebeuren. Een afwijking in eetgedrag kan duiden op een probleem met de gezondheid, het welzijn of aanleiding zijn tot een minder goede productie. Het belang van het snel opsporen van problemen neemt toe bij de alsmaar grotere varkensbedrijven en zeker bij het werken in grotere groepen.

De beste resultaten werden verkregen met een varken-specifiek systeem. Daarbij legt het systeem het eetpatroon vast van een individueel varken en kijkt of het eetgedrag hiervan gaat afwijken. Komt een afwijking buiten een bepaalde limiet, dan geeft het systeem een waarschuwing.

Uit het onderzoek blijkt dat de automatische detectie twee derde van alle problemen met gezondheid, welzijn of productie kan opsporen. Het duurde gemiddeld 1,1 dag voordat een ernstig probleem door het systeem werd herkend. Daarbij is het systeem vergeleken met de opsporing door een team van observatoren. Die inspecteerden de 140 varkens dagelijks meerdere uren. Bovendien wogen ze geregeld de varkens en namen de temperatuur op.

Nu is het de vraag of de automatische detectie beter werkt dan het oog van de varkenshouder die niet voortdurend in de stal aanwezig kan zijn en dieren weegt of temperatuurt. Dat wil Maselyne in toekomstig onderzoek aantonen. Verder wil ze het drinkgedrag erbij betrekken en kijken welke voordelen de automatische detectie oplevert door minder arbeid, een lager medicijngebruik en betere prestaties.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer