Europarlement in debat over lage varkensprijs

De grote moeilijkheden voor de varkenshouders komen ter sprake in het Europees Parlement. Op 3 februari is besloten om een debat te organiseren, met mondelinge vragen. "We vragen welke extra maatregelen de Europese Commissie van plan is te nemen", zegt Annie Schreijer-Pierik, Europarlementslid voor het CDA. "Dan doelen we op de opslag, opkoop maar ook op de Russische boycot van Europees varkensvlees."

De varkenssector staat onder zware druk, onder andere door de voortdurende Russische boycot. De prijzen zijn nu lager dan de normale dip in de cyclus. De opslag-regeling om de prijsdruk te verminderen heeft amper geholpen. De regeling was snel vol en de prijzen dreigen verder te dalen als de opslag vrijkomt op de markt.

"Heel goed dat mijn collega-Europarlementsleden ook de noodzaak inzien", zegt Schreijer, die had aangedrongen op het debat. "Want zonder extra maatregelen lopen Europese varkenshouders harde klappen op. En dat schaadt de Europese onafhankelijkheid wat betreft voedsel."

Het debat vindt waarschijnlijk begin maart plaats.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer