Beter boeren met Rendementstal

Vier aanpassingen in een reguliere varkensstal op gebied van optimalisering van de hygiëne, levert extra rendement op. Dat concludeert MS Schippers vier maanden na de opening van de Rendementstal bij het proefbedrijf De Raamloop in Bladel. De doorgevoerde aanpassingen zijn: na elke ronde wordt de stal gereinigd en ontsmet, het drinkwater is geoptimaliseerd, de vloeren en wanden zijn met coatings gesloten en vliegen worden preventief bestreden.

In reguliere afdelingen groeiden koppels vleesvarkens afkomstig van een gewone vermeerderaar gemiddeld 800 gram per dag. In de Rendementstal lag dat groeicijfer van de dieren met dezelfde herkomst en opleggewicht gemiddeld 150 gram per dag hoger. Dit is bijna 20 procent meer groei, puur door een aangepast hygiënemanagement. "Alles wat betreft voeding, huisvesting en gezondheidsmanagement was identiek", licht Victor van Wagenberg, R&D Manager bij MS Schippers, toe. "Per jaar zijn meer kilo's vlees te produceren per varkensplaats in de Rendementstal."

Ook bleek de voederconversie circa 10 procent lager te zijn. Deze bedroeg 2,57 bij de regulier gehouden varkens en 2,35 in de Rendemenststal, zegt Van Wagenberg.  Ook de diergezondheid is in de Rendemenststal iets beter, ook al is het antibioticagebruik in de reguliere stal met 1,6 dierdagdoseringen ook al erg laag. De eerste twee ronden in de Rendementstal komt het aantal dierdagdoseringen uit op gemiddeld 0,3."

Vanwege het te verwachten extra rendement van hygiëne-optimalisatie in de vleesvarkenshouderij, werkt MS Schippers ook aan het realiseren van Rendementstallen in Denemarken en Spanje.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer