Plussen met LEAN

Naarmate je meer bezig bent met een goed werkproces verloopt het steeds beter. In het begin keken de medewerkers zeker wel wat vreemd tegen het LEAN-management aan, zegt Hans Brummans. “Ze dachten dat het ten koste van hen zelf zou gaan. Maar het werd al snel duidelijk dat het doel iets anders was, namelijk betere resultaten halen en gemakkelijker en efficiënter werken.”

De structuur die in de processen is gebracht, heeft zijn doel niet gemist, zegt Brummans die op het bedrijf van de Van Asten Group in Sterksel verantwoordelijk is voor de kraamstal en het LEAN-management. “De medewerkers zien nu zelf ook dat het prettiger werkt. Ze grijpen niet mis naar materialen en middelen. Ze kunnen meer aandacht aan de verzorging van de dieren besteden.”

Door de goede structuur en verantwoordelijkheden kan snel worden bijgestuurd. Is er iets dan wordt het vaak al even in de pauze in de kantine besproken. Omdat de verantwoording duidelijker is, kan veel beter worden teruggekeken. Hoe verliep het in de kraamstal? Ging de voeding van de zeugen en biggen naar wens; wat kan er beter? En als het niet helemaal naar wens verloopt: waar ligt het dan aan? Waren de zeugen wat minder in conditie, waren er te veel te grote tomen, was er diarree of ging er misschien iets anders doorheen? Brummans: “Het bedrijf heeft dan wel een hoge gezondheidsstatus en een strakke planning, maar het gaat nooit 100 procent. Je blijft werken met dieren.”
 

Meer over LEAN-management bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer