In de periferie is ook veel gaande

Ruim 20 jaar is Peter Monster (49) actief aan het front van bedrijfsontwikkeling van met name agrarische ondernemers. “Maar zo onzeker als de situatie in intensief agrarisch Nederland nu is, heb ik in al die jaren nog niet meegemaakt. Niet alleen de boeren hebben het lastig, ook in de periferie is er van alles gaande door de prijscrisis”, zegt Monster, één van de drie directieleden bij Van Dun Advies en bedrijfsadviseur varkens- en pluimveehouderij.

Een van de ontwikkelingen die Monster ziet is dat diervoederproducenten zich meer gaan concentreren op hun corebusiness: het maken van voeders. “Dit heeft ook effect op de service die zij verlenen aan hun voerklanten. Taken die hun adviseurs erbij deden, zoals het verzorgen van de mestboekhouding stoten zij af. Enerzijds vanwege de kosten, maar ook vanwege de hoogte van mogelijke claims die zij kunnen krijgen als het niet correct is afgewerkt.”

Bij Van Dun Advies, het advies- en tekenbureau haalt 80 procent van de omzet uit de agrarische sector, verandert het werkterrein eveneens. Niet alleen breidt het werkgebied zich uit van West- en Midden-Brabant naar Oost-Brabant en Noord-Limburg, ook komen er bepaalde diensten bij. Monster: “We gaan op verzoek de mestboekhouding bij veehouders verzorgen. Ook gaan we in 2016 een nieuwe bedrijfsactiviteit opstarten in samenwerking met rentmeester Niels Schellekens. Dit nieuwe bedrijf, Verschel & Van Dun, gaat onder meer adviseren bij taxaties en (plan)schades. Ook gaan we ons nog meer toeleggen op advisering van alle mogelijke ondernemers in het buitengebied.”

Het hart van Monster ligt bij de intensieve veehouderij. “Proactief en creatief omgaan met wet- en regelgeving is een uitdaging, net als het maken van doordachte staltekeningen met ideale looplijnen. Want in stallen zitten sowieso veel meer bouwkundige details dan in een woonhuis; helaas is het ontwerpen van stallen niet zo sexy.”

Milieu, ruimtelijke ontwikkeling en bouwkundige zaken zijn de specialiteiten van Van Dun Advies met locaties in Ulicoten en Someren. Inmiddels staan er 36 mensen op de loonlijst.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer