Reinigen leidingen drinkwater luistert nauw

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) adviseert de ogen open te houden bij de keuze van reinigings- of ontsmettingsmiddelen bij het schoonmaken van waterleidingen. Het is belangrijk te weten dat reinigingsmiddelen alléén het vuil verwijderen en geen effect hebben op bacteriën.

Ontsmettingsmiddelen voor drinkwaterleidingen hebben dat kiemdodende effect wel. Het gebruik van deze middelen is wel aan regels gebonden en vallen onder de wettelijke regeling ‘biociden’. Het Ctgb geeft alleen toelating voor biociden als de werkzaamheid en de effecten op milieu, mens of dier bekend zijn. Ieder ontsmettingsmiddel dient een duidelijk gebruiksvoorschrift en etikettering te hebben met een N-nummer.

GD benadrukt het belang van het verwijderen van de biofilm in drinkwaterleidingen. Deze biofilm bevat naast bacteriën een soort suikerlaag en vaak ook mineralen zoals ijzer, mangaan, kalk.

Met name het kapotmaken van de suikerlaag is volgens GD lastig. De twee geschikte manieren zijn 1- mechanische acties zoals water met korte pulsen van hoge druk de leiding spoelen en 2- chemische acties. Hiervoor zijn ontsmettingsmiddelen nodig die de biofilm oxideren.
Het effectief verwijderen van de mineralenlaag in leidingen kan met een oplossing van 2 procent citroenzuur. De laag met microflora kan worden verminderd met een toegelaten ontsmettingsmiddel.

Omdat er tijdens het reinigingsproces allerlei schadelijke stoffen en micro-organismen vrijkomen, adviseert GD om de varkens niets van dit water te laten drinken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer