‘Negatieve uitslag is positief nieuws’

De interpretatie van uitslagen van laboratoriumtesten leidt soms tot misverstanden aan de koffietafel. Dierenarts Nico Brons van De Oosthof Dierenartsen gaat in zijn nieuwsbrief van december in op ´positief danwel negatief nieuws´.

Op bedrijven worden – om diverse redenen – monsters genomen. Daarmee wordt de aanwezigheid of juist de afwezigheid van een ziekteverwekker aangetoond. In het laboratorium worden de ingezonden monsters getest. De uitslag is dan positief of negatief. Maar wat betekent dat precies?

Brons licht toe: “Als er een ziekteverwekker in het monster zit, is de uitslag van de test dus positief; de ziekteverwekker is gevonden en de test heeft zijn opdracht vervuld. Echter het resultaat hiervan wordt vaak als een negatief bericht ervaren. De ziekteverwekker is immers aangetoond en dus zal dit in de meeste gevallen een negatieve invloed hebben op je bedrijf. Omgekeerd is het dus zo dat als een test geen ziekteverwekker heeft aan weten te tonen de uitslag dus negatief is. Dit is doorgaans positief voor je bedrijf.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer