Vruchtbaarheid is constant top

Met vakmanschap kun je ondanks een niet optimale huisvesting toch prima vruchtbaarheidsresultaten behalen. Dat bewijst zeugenhouder Mathy Verrijt in Milheeze. Het van oorsprong vleesvarkensbedrijf is al heel wat jaren geleden omgebouwd naar een vermeerderingsbedrijf. Alleen een nieuwe stal met kraamafdelingen is gebouwd. “Vanwege de extra ruimte voor het maken van groepshuisvesting moet ik noodgedwongen een aantal gespeende zeugen in parkeerhokken plaatsen. Dat geeft extra onrust en ze gaan iets minder vitaal naar de dekstal.”

De dekstal is binnen de muren van een afdeling voor vleesvarkens gemaakt. Boven de twee rijen carrouselboxen (zeugen staan met hun koppen naar de voerpad die ook dienst doet als ruimte voor de zoekbeer) hangen twee rijen tl-buizen op 2,5 meter hoogte. “Niet ideaal, maar mijn zeugen worden wel van harte berig. Want ik zorg ervoor dat de zeugen in topconditie zijn door handmatig onbeperkt naar behoefte dekstalvoer te geven.”

Ook is hij consequent bij bronstcontroles. Op donderdag worden de zeugen gespeend en op vrijdag krijgen ze voor het eerst beercontact. De dagen erna gaan de twee zoekberen klokslag 8.00 uur en 16.00 aan de slag om de bronst op te wekken. Zeugen die goed staan en een mooie roze vulva hebben, worden geïnsemineerd. Bijna alle dieren worden een dag later nog een keer geïnsemineerd. Dit doet hij voor de zekerheid.

Het resultaat is dat Verrijt al vijf jaar op een rij uitmuntende vruchtbaarheidscijfers realiseert. Op zijn hoogst 3,5 procent herinseminaties, altijd boven de 93 procent afbiggen van eerste inseminatie en een interval spenen eerste bronst van 5 dagen. En als een gemiddeld bijna 16 levend geboren biggen per worp heeft, kun je gerust spreken van topresultaten.

Meer over Mathy Verrijt bij bedrijf in beeld

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer