Topdressing krikt darmgezondheid op

Een optimale vertering is niet altijd een vanzelfsprekendheid bij biggen, zeker niet na spenen. Darmgezondheid hangt namelijk ook af van de algemene weerstand van de jonge dieren. Komen er gelten van een andere fokker en treden veranderingen op in het houderijsysteem, dan kan een virus als circo ook leiden tot verteringsproblemen bij biggen.

Als diarree bij gespeende biggen optreedt, is het werken met een diarreeremmer in de vorm van pasta geen praktische oplossing, vindt varkenshouder Martin Loonen in Leunen. “Met een tube aan de slag gaan is wel werkbaar bij hanteerbare biggen in het kraamhok.” Ook het inzetten van antibiotica is niet het eerste waarop hij wil inzetten. “Als de darmgezondheid tijdelijk iets te wensen over laat, dan wil ik dat via voeding oplossen. Het inzetten van verschillende soorten biggenvoeders hebben echter onvoldoende effect opgeleverd.”

Loonen heeft daarom zijn zinnen gezet op de topdressing AgroVex Detox. Dit is een toxinebinder en stimulator voor een gezonde darmflora. Elke big krijgt drie dagen voor tot drie dagen na spenen dagelijks 10 gram van die korrels over het voer. “Biggen vliegen meteen op de zwarte korreltjes af en nemen het prima op.”

Het effect is vrij snel zichtbaar. De biggen hebben veel minder en een aanzienlijke mildere vorm van dunne mest. “Tomen zijn net iets uniformer, maar verschillen in groei heb ik niet bepaald . Om maximaal rendement uit mijn investering van rond de 75 cent per big te halen, ben ik aan het experimenteren met AgroVex Detox. Ik geef de korrels nu al aan de biggen van rond de 14 dagen leeftijd.”

Bekijk hoe Martin Loonen hiermee werkt bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer