Naaldloos zorgt voor vitalere big

De huid reageert wel duidelijk, maar biggen hebben minder last van een naaldloze vaccinatie. Ze zijn volgens een onderzoek van de Technische Hogeschool in Hannover (TiHo) duidelijk vitaler dan bij toediening met de naald.

Bijna 700 biggen werden in een praktijkonderzoek gevaccineerd tegen Mycoplasma. De helft van de 7 dagen jonge biggen kreeg het vaccin toegediend met een naald. De andere helft kreeg het vaccin naaldloos toegediend (met de IDAL). Bij deze methode wordt het vaccin met hulp van luchtdruk onderhuids toegediend.

De biggen werden na de vaccinatie nauwgezet gevolgd. De onderhuidse toediening gaf een duidelijke reactie in de huid. De biggen hadden daar geen last van. Na de onderhuidse vaccinatie was het zooggedrag van de biggen duidelijk beter dan van de biggen die het vaccin met de naald kregen toegediend. Ook het aantal sociale contacten lag duidelijk hoger na naaldloze vaccinatie. De biggen waren duidelijk minder gestrest.
Een effect op de dagelijkse groei werd niet vastgesteld. Wel gaat naaldloze vaccinatie duidelijk sneller. Het kost 11 seconden per big tegenover 17 seconden bij vaccineren met de naald.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer