Collega’s of elkaars concurrent ?

Wij hadden nog altijd van die ouderwetse rood/grijze koelboxen waar het sperma net in past. Bij warm weer en volle boxen is het de vraag hoe lang dat allemaal goed gaat en wat voor alternatief er is. Uit navraag bleek dat een spermakoelkast een beter systeem is. Hier kan je de potjes netjes naast elkaar leggen en ook verspreid in de kast. In plaats van op een grote hoop. De potjes worden zo afzonderlijk beter gekoeld en ook zo’n kast zal allicht minder stroom verdoen dan 2 ouderwetse boxen. Maar de prijs loog er ook niet om. Dat redt je niet met een paar honderd euro. Tja en als de oude boxen het dan nog doen … zijn er vaak nog wel andere zaken die dringender zijn.

Inmiddels werd het herfst en kregen we een mail van een collega varkenshouder die stopt met het houden van zijn zeugen. Tja en dan blijft de spermakoelkast als eerste ongebruikt. Als de knoop doorgehakt is, wordt er als eerste niet meer geïnsemineerd. En kan de kast verkocht worden.

En ik ... ik voel mij net een lijkenpikker. Ik heb dan wel niet durven onderhandelen, maar heb toch zijn spermakoelkast gekocht. En als die er niet meer is, is dat écht het begin van het einde. Je kan niet meer insemineren. Je weet dat je dan de laatste keer zeugen scant. Je moet dan al je gespeende zeugen verkopen. Vreemd? Nee, zelfs een hele vreemde kille gedachte. Zijn stal wordt leger, terwijl ik zeugen insemineer, hoop dat alles drachtig is, kan blijven genieten van pasgeboren biggen en hoop dat ze een mooi aflevergewicht hebben straks.

In plaats van blij te zijn met onze nieuwe aanwinst heb ik er verschrikkelijk aan moeten wennen. Toch lukt dat langzamerhand. Hij heeft zelf de keuze kunnen maken, zelf de regie in eigen hand kunnen houden. Ik weet ook dat er bedrijven zijn die dat niet lukt. Het is een rare tijd. Waar het ene bedrijf zijn koers volledig moet wijzigen, blijft de ander stil en rustig zitten en probeert er het beste van te maken. De verschillen zijn enorm en er is denk ik geen eensluidend antwoord op te vinden.

Ik wens iedereen dan ook veel sterkte en wijsheid toe en ondanks alles fijne feestdagen en een voorspoedig Nieuwjaar zowel zakelijk als privé.

Ruth van der Haar

Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer