Gebruik van antibiotica goed onderbouwen

Varkenshouders moeten samen met de dierenartsen zorgen voor een goede onderbouwing van het antibioticagebruik. De NVV roept hiertoe op, mede omdat de NVWA hierop controleert.

De UDD-regeling bepaalt dat alleen de dierenarts antibiotica mag voorschrijven en toedienen. Varkenshouders mogen de eerste keuze middelen wel zelf toedienen indien ze deelnemen aan IKB en een Bedrijfgezondheidsplan en Bedrijfsbehandelplan kunnen overleggen.

Volgens NVV-vicevoorzitter Theo Duteweerd, is de NVWA hier momenteel op aan het controleren. Vindt de inspecteur van de NVWA een voorraad antibiotica op het bedrijf, dan is het van belang dat de varkenshouder die aanwezigheid van diergeneesmiddelen goed kan onderbouwen. Hij moet kunnen aantonen dat het middel is voorgeschreven door de bedrijfseigen dierenarts. “Varkenshouders dienen zich hier goed bewust van te zijn”, vindt Duteweerd. “Het is ook hun verantwoordelijkheid om samen met de dierenarts te zorgen voor deze goede onderbouwing.”

Controle bij laden

De NVWA gaat ook handhaven op het laden van varkens op een verharde ondergrond, meldt de NVV. Bij export is het verplicht dat de vrachtwagens waarop de varkens worden geladen, op een geheel verharde ondergrond staan. Dit om ervoor te kunnen zorgen dat de ondergrond na het laden afdoende kan worden gereinigd. Deze verplichting geldt niet voor binnenlandse transporten. Dan is het afdoende om alleen onder de laadklep een verharde ondergrond te hebben.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer