Allemaal watermanager

Vorige week bezocht ik de Aquatech-vakbeurs in Amsterdam. Op deze internationale waterbeurs is er een breed aanbod aan onder andere waterzuiveringstechniek, desinfectie-apparatuur en meet- en regelsystemen te zien. De innovaties op deze beurs zijn voor mij als wateradviseur al interessant genoeg om er een dag rond te neuzen. Maar natuurlijk dringt zich ook direct de vraag op welke innovaties kansen bieden voor de veehouderijsector.

Ik merk bij veel veehouders dat ze nog niet helemaal helder hebben hoe ze hun drinkwater nu echt moeten “managen”. Innovaties die hierbij kunnen helpen, daar zie ik veel in.

Al is een drinkwatervoorziening in de basis nog zo goed aangelegd, alleen door continue controle zorg je voor echt optimale resultaten. Is je systeem vervuild geraakt door een slecht werkende bronwaterzuivering of een vervuiling na drinkwatertoevoegingen, dan beperk je gevolgschade door dit snel inzichtelijk te hebben. Bij een afwijking in de wateropname door ziekte of een lekkage geldt dit net zo.

Maar aan dit inzicht schort het vaak nog. Maar weinigen kunnen de discipline opbrengen om steeds opnieuw hun bronwaterkwaliteit en spoelwaterkwaliteit in de stal te controleren of het waterverbruik te registreren. Het gezegde meten = weten wordt vaak makkelijk uitgesproken, maar de praktijk blijkt meer van: niet meten = niet weten = te laat reageren = onnodig veel schade oplopen.

Juist op dit vlak zie en verwacht ik ontzettend veel van de nieuwe ontwikkelingen en innovaties. Er zullen steeds meer betaalbare en gebruiksvriendelijke controlesystemen komen, die gemakkelijk via een smartphone af te lezen zijn.

Een aantal voorbeelden: Bronwaterkwaliteit bewaken met online-meetsystemen voor hardheid, ijzer, pH of geleidbaarheid wordt steeds meer toegepast. Ook snelle zelftesten voor de controle van chemische en microbiologische waterkwaliteit worden steeds makkelijker uitvoerbaar. Het is ongelofelijk hoeveel complexe techniek er wat dat betreft in een klein meetinstrument gestopt kan worden. Het grote voordeel is dat meerdere dagen wachten op laboratoriumuitslagen hierdoor niet meer nodig is.

Voor waterregistratie per afdeling of diergroep zijn er al systemen die zeer overzichtelijk de ontwikkeling van de wateropname op je smartphone weergeven. Zo weet je met een minimale inspanning heel gericht in welke afdeling je actie moet ondernemen.

Daarnaast is er ook in de informatievoorziening ontzettend veel mogelijk met effectief gebruik van smartphones. Zo zijn er al apps met doseerwijzers als ondersteuning bij drinkwatermedicatie en handige online instructiefilms voor een correct gebruik van doseerapparaten.
Eigenlijk is er dus al veel meer mogelijk dan we denken als het gaat om goed en betaalbaar informatie verzamelen over de watervoorziening. De komende jaren moeten we er beter in slagen deze data overzichtelijk weer te geven, snel te interpreteren en vervolgens goed te handelen zodat we ons allemaal watermanager kunnen noemen in de varkenshouderij.

Joost Straathof
Eigenaar JSWater

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer