Een soort puppycursus voor gelten

Iedereen weet dat het belangrijk is om een jonge hond in die eerste weken dat je hem in huis hebt te socialiseren. Hij moet in die tijd leren om gaan met kinderen, andere honden, enzovoort. En als die socialisatie niet goed verloopt, kun je later veel problemen krijgen. Je hond wordt dan bijvoorbeeld heel angstig of juist heel agressief, oftewel: je hond vertoont onaangepast gedrag. Al met al heel vervelend en lastig. Dus investeren we allemaal veel tijd en aandacht aan een jonge hond.

Maar nu onze gelten. Ik ben me er de laatste tijd steeds bewuster van geworden dat we eigenlijk helemaal geen aandacht hebben voor de socialisatie van gelten. Een gelt wordt tot ongeveer 7 maanden opgefokt in een relatief klein en rechthoekig hok. Het belangrijkste doel van de opfok is een bepaald gewicht te halen op een bepaalde leeftijd. Het hok deelt ze met een aantal vaste hokgenoten en als ze dan af en toe een mens van dichtbij te zien krijgt is dat meestal “bad news”. Want dan wordt ze geprikt of ze wordt verhokt. Allemaal stressvolle gebeurtenissen.

Tijdens de “wroeten met sessies” over groepshuisvesting vroege dracht blijken gelten een hele belangrijke succesfactor. Het lijkt erop dat bedrijven die bewust of vaak ook per ongeluk bezig zijn met het socialiseren van de gelten minder problemen hebben met te voldoen aan de 4-dageneis. Dit betekent dat ze meer doen dan alleen boxadaptatie voor de eerste dekking. De volgende zaken blijken belangrijk te zijn: Vertrouwen in de mens, rustig en sociaal vreetgedrag, zonder agressie en competitie. Maar ook goed aangeleerde omgangsvormen met andere varkens. Waardoor er niet langdurig en overdreven rangorde gevechten zijn.

Ik denk dat we binnenkort een “wroeten met sessie” kunnen wijden aan de socialisatie in de opfok. Mijn probleem is nu: hoe gaan we deze puppycursus voor gelten noemen? Ik sta open voor suggesties.

Manon Houben
Hoofd varkensdierenartsen bij GD
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer