Darmsoep goed voeren

De darmgezondheid van varkens staat van alle kanten in de belangstelling. En terecht, stelt Eelco van de Hoef verkoopleider bij AgruniekRijnvallei. "Als je de ‘darmsoep’ goed voert, houdt je varkens gezonder en presteren ze beter."

De darmen van het varken zijn volgens Van de Hoef nog een ‘black box’, meldde hij op de AgruniekRijnvallei ondernemersdag. Tijdens zijn presentatie gaf hij aan wat we inmiddels wel weten van de darmgezondheid en hoe de voerleverancier daarop inspeelt.

Van de Hoef noemt de inhoud van de darmen voor het gemak de ‘darmsoep’. Het belang van een goede kwaliteit drinkwater is niet te onderschatten, net als natuurlijk het voer. Voeding moet zorgen dat de gunstige bacteriën in de microbiota de overhand houden ten opzichte van de ongunstige bacteriën. Lukt dat niet, dan krijg je problemen met bijvoorbeeld salmonella, coli of streptokokken.”

Voor een nog betere voeding komt de diervoederleverancier met een innovatie: dARmfit. "Dit gaan we leveren als aanvullend voer of volledig mengvoer. Het unieke is hierbij de combinatie van geplette granen, CCM en vismeel. Met daarnaast verschillen in maalfijnheid van de grondstoffen." 

Een tiental bedrijven draait nu proef met het voer en de eerste resultaten zijn veelbelovend, licht Van de Hoef toe. "Zeugenhouders zien fittere zeugen die meer voer opnemen. Biggen zijn bij de geboorte zwaarder. Er is nauwelijks clostridium of vetdiarree bij de biggen. Bij de gespeende biggen daalt de uitval van drie naar twee procent." 

Ook als vleesvarken profiteren de dieren van de gunstige effecten van dARmfit. Vleesvarkens hebben minder problemen met PIA en groeien harder terwijl de spek- en spierdikte gelijk blijven. "De komende tijd ronden we de proeven af en presenteren we de definitieve resultaten. Varkenshouders moeten nog tot eind dit jaar wachten voordat ze het middel in kunnen zetten. Tegen die tijd zijn onze fabrieken aangepast en komt dARmfit op grote schaal beschikbaar."

Lees meer over de Ondernemersdag op Varkens.nl.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer